Home

Nieuws 389 x bekeken

Vitens: mestbeleid leidt tot hogere waterzuiveringskosten

Den Haag – Het mestbeleid van het kabinet leidt tot hogere kosten voor de winning en zuivering van drinkwater.

Dat schrijft drinkwaterbedrijf Vitens in een brief aan staatssecretarissen Bleker (landbouw) en Atsma (milieu). Zo’n 60 procent van het kraanwater wordt uit grondwater gewonnen. Het huidige beleid leidt tot een toename van waterhardheid, verzuring en sulfaat- en zware metalengehalten met 15 miljoen euro aan meerkosten tot gevolg. Het nieuwe beleid maakt zuivering nóg duurder.

Vitens benadrukt dat de regels op Europees, nationaal en regionaal niveau vaak met elkaar in tegenspraak zijn. Zo leidt het verschil in toepassing van de nitraatnorm binnen het mestbeleid en het grondwaterbeleid volgens het bedrijf tot willekeur. Het kabinet moet daarom maatregelen te treffen om de verdere verontreiniging van grondwater te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.