Home

Nieuws 466 x bekeken 4 reacties

Vion betaalt extra toeslag voor varkens

Boxtel – Vion betaalt deze week een extra toeslag van twee cent bovenop de bordesprijs van €  1,63 per kilo geslacht gewicht.

Varkenshouders die deze week varkens hebben geleverd, zien het bedrag vandaag op hun afleverbon. Vion kan nog niet zeggen of deze twee cent moeten worden gezien als een eenmalige toeslag op de bordesprijs, of dat het neerkomt op een extra verhoging van de bordesprijs, die daarmee op €  1,65 zou komen.

Volgens Vions inkoopdirecteur Peter van Balkom is het de huidige dynamiek in de markt die Vion noopt tot deze stap. Het is de tweede keer in vijf weken dat het vleesconcern in de loop van de week afwijkt van de op maandag bekend gemaakte bordesprijs. Van Balkom zegt te willen voorkomen dat vaste leveranciers teleurgesteld raken over de prijs die Vion uitbetaalt.

Hij ontkent dat het bedrijf varkens kwijt raakt. Van Balkom spreekt over een stabiele aanvoer. ”Wij slachten de laatste weken steeds tussen de 142 en 147.000 varkens per week. We werken op het ogenblik superstrak.” In de weken 51 en 52 verwacht Van Balkom 115.000 respectievelijk 100.000 varkens te kunnen slachten.

Na vijf jaar een stabiele bordesprijs te hebben afgegeven op de maandag is het nu de tweede keer binnen vijf weken dat Vion afwijkt van de op maandag vastgestelde notering. ”Het is voor ons reden om de huidige systematiek van bordesprijs en uitbetalen tegen het licht te houden”, aldus communicatiedirecteur Marc van der Lee. ”We bekijken of en zo ja wat we zouden moeten veranderen aan de huidige systematiek. We hopen daar medio volgend jaar meer duidelijkheid over te kunnen geven.”

Zowel van der Lee als Van Balkom geven aan nog geen idee te hebben welke kant het op zou moeten met het huidige systeem. Wel geeft Van Balkom aan dat alles er op is gericht om stabiele relaties op te bouwen met de vleesvarkenshouders, waarbij de partijen over en weer vertrouwen in elkaar moeten hebben en houden. ”Daar hebben wij, maar ook de varkenshouders zelf met hun steeds grotere bedrijven alle belang bij.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie.zevenhuizen

  U kunt mij niet wijsmaken,dat jullie 2 cent bijbetalen,als jullie iedere week varkens genoeg krijgen,dit is een voorschot op de strijd,die komen gaat!

 • no-profile-image

  mester

  goed zo vion,nou zal de rest met hangende pootjes ook wel corrigeren ,hadden ze anders in hun eigen zak gestoken.

 • no-profile-image

  Bordesprijs werkt prima (voor de slachterij) zolang het aanbod maar groter is dan de vraag.

 • no-profile-image

  "Huidige dynamiek in de markt", zouden we het niet gewoon Varkens Inkopen Onder Niveau noemen... Bijna iedere week een andere ongeloofwaardig verzonnen reden om maar niet te hoeven plussen qua uitbetalingsprijs! en ALS we het dan doen dan is het ook alleen maar omdat we er absoluut niet onderuit kunnen... Een beetje bedrijf met ballen slaat met zijn vuist op tafel, zegt DIT gaan we deze week op DEZE manier doen, en daarmee punt uit! De Public Relations + Image Building + Media Communicatie afdeling van Vion maakt overuren om van iedere draaiing / manipulatie / leugen weer een mooi sprookje te maken om de leveranciers rustig te houden...

Of registreer je om te kunnen reageren.