Home

Nieuws 222 x bekeken

Vertrouwen Nieuw-Zeelandse boeren fors gedaald

Wellington – Het vertrouwen van Nieuw-Zeelandse boeren in een gezonde financiële toekomst is fors gedaald.

Dat blijkt uit een peiling van de Rabobank onder 450 respondenten. In maart was 45 procent optimistisch, het hoogste percentage sinds augustus 2008, maar in november is dit percentage gedaald tot 21 procent. Het vertrouwen blijft het grootst onder schapen- en rundveehouders, aldus de onderzoekers.

Nog altijd zijn boeren niet echt negatief, aldus de bank, omdat ze denken dat een prijsdaling voor hun producten beperkt blijft. De daling wijt Rabobank-directeur voor Nieuw-Zeeland Ben Russell aan de onrust op financiële markten en groei van de graanproductie, die samen prijzen voor agrarische producten omlaag hebben geduwd.

Russell denkt dat het optimisme weer kan toenemen nu de waarde van de Nieuw Zeelandse dollar weer afneemt tegenover de munten van belangrijke afnemers. Een relatief hoge waarde voor de Nieuw-Zeelandse munt bemoeilijkte de export in de laatste maanden. De investeringsbereidheid van Nieuw-Zeelandse boeren blijft relatief hoog.

Voor Nieuw-Zeeland is een gezonde landbouw van bijzonder groot belang. De helft van de exportwaarde die het land realiseert, 47 miljard Nieuw-Zeelandse dollars (27,7 miljard euro) komt voort uit de landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.