Home

Nieuws 233 x bekeken

VVD wil af van extra duurzaamheidseisen

Den Haag – De overheid moet stoppen met het stellen van extra duurzaamheidseisen aan de agrarische sector. Dat vindt de VVD. Ondernemers kunnen onmogelijk tegemoetkomen aan de extra eisen die worden gesteld in het kader van duurzaamheid, vindt de partij.

”Ondernemers hebben behoefte aan duidelijkheid over hun bedrijfsvoering. De visies op het gebied van duurzaamheid zijn heel verschillend. Het wordt tijd dat de regering komt met een stip aan de horizon hoe de sector er uit moet zien”, vindt VVD-Kamerlid Janneke Snijder.

Als het aan de VVD ligt, is deze stip niet ver verwijderd van de huidige situatie. ”Het niveau van de Nederlandse agrarische sector is al heel hoog als het gaat om voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieu. We moeten als land niet doorschieten in allerlei aanvullende regelgeving. Die maatregelen hebben hun weerslag op de investeringscapaciteit van de ondernemers”, aldus Snijder. Ze wil qua regelgeving in de pas blijven lopen met Europa.

De VVD vindt dat hogere duurzaamheidseisen vanuit de markt moeten komen. ”Als de consument hogere eisen stelt, moeten we daaraan voldoen. Maar dat moet wel uit de markt komen. De verdiencapaciteit moet in beeld blijven”, vindt Snijder.

PvdA laat aan de vooravond van de behandeling van de landbouwbegroting weten dat ze vindt dat hoogwaardig geproduceerd vlees met twee sterren de basis moet worden. CDA vindt dat de sector zelf de verduurzaming moet doorvoeren zoals de Commissie Van Doorn adviseert. De overheid moet daarbij faciliteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.