Home

Nieuws 168 x bekeken 1 reactie

’Tijd dringt bij klimaattop’

Durban – Als Europa niet snel in actie komt, dan dreigt de klimaattop in Durban te mislukken. Er is nog slechts tot vrijdag tijd, waarschuwt Europarlementslid Bas Eickhout (Groenlinks) woensdag vanaf de conferentie. Bij de conferentie proberen bijna 200 landen om afspraken over minder CO2-uitstoot te verlengen.

Europa wil doorgaan met het zogeheten Kyoto Protocol over minder CO2, maar alleen als andere landen ook na 2015 willen meedoen. China heeft gezegd daartoe bereid te zijn, onder voorwaarden. ”Europa moet dus snel met China aan tafel”, vindt Eickhout. ”Maar het gebeurt almaar niet, met slechts 2 dagen te gaan. De 27 EU-landen zijn bovendien nog intern verdeeld.”

Veel onderhandelaars kijken naar de Europese Unie, omdat de Verenigde Staten en Canada zich afzijdig houden. ”De EU is aan de bal, maar lijkt zelf verrast en speelt zonder tactisch inzicht. Europa is nog geen gedroomde spelbepaler, terwijl het bij de vorige klimaattop zelfs geheel buitenspel stond.” Bij de top eind 2009 in Kopenhagen deden de VS en China rechtstreeks zaken en negeerden de EU.

Zonder akkoord vervallen allerlei CO2-beperkingen, zodat de aarde sneller kan opwarmen.
Eickhout meent bovendien dat de Nederlandse staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) tamelijk onzichtbaar is op de top. ”Toenmalig minister Jacqueline Cramer liep tenminste nog gedreven rond bij zo’n top.”

Wel is er enige voortgang in het opbouwen van een groot fonds dat arme landen moet helpen om zich aan te passen aan de klimaatveranderingen. Onderhandelaars zijn bezig daarvoor regels en statuten op te stellen. ”Maar dat gebeurt in de verwachting dat er voorlopig toch geen geld komt in dat fonds”, zegt Eickhout. Aanvankelijk zouden westerse landen 100 miljard dollar per jaar storten.

De volgende grote klimaattop is over een jaar in Qatar. Tussendoor is nog wel een bijeenkomst in Rio de Janeiro, om het 20-jarig bestaan van allerlei natuur- en klimaatverdragen te herdenken. ”Maar als Kyoto dan is verlopen, wordt dat een treurige herdenking”, aldus Eickhout.

Eén reactie

  • no-profile-image

    De politiek en milieu top is optimistiser dan ik, ik geloof niet dat wij mensen bij machte zijn de door ons ingang gezette opwaming te stoppen of liever nog terug dringen. Als ik alle CO2 uitstotende processen op en rij zet zijn er bij die ernstiger zijn dan onze energie productie en die we niet meer kunnen beinvloeden. Een dooiende toendra of een CO2 uitstotende oerbos grond (ontstaan door aanleg groene energie) is niet meer terug te draaien en zal een eigen leven gaan leiden. Laten wij als mensen eerst trachten onze geld problemen op te lossen, dit zijn tenminste geen natuurlijke processen, maar menselijke processen. Tot nu is dat nog te veel voor de mensheid en dat terwijl er hele naties geen cent hebben en blij zijn dat ze morgen nog ademen (gelukkig wel schone lucht)..

Of registreer je om te kunnen reageren.