Home

Nieuws 290 x bekeken

Schmallenberg op vier schapenbedrijven

Den Haag - Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR heeft op vier schapenbedrijven in Nederland het Schmallenberg-virus vastgesteld.

Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De besmette bedrijven zijn in Zuid-Holland, Overijssel, Gelderland en Limburg. De NVWA heeft de besmettingen op een kaart aangegeven.

In totaal zijn er zestig schapen- en rundveebedrijven in Nederland met misvormd geboren lammeren en kalveren. Veertig schapenbedrijven worden nog onderzocht. Bij vier bedrijven is het virus aangetroffen, bij twee bedrijven is het virus niet aangetoond. Dit wil overigens niet zeggen dat de bedrijven niet besmet zijn geweest. In de test kan alleen virus aangetoond worden. Een test om antistoffen aan te tonen is nog niet beschikbaar.

Naast de schapenbedrijven zijn veertien rundveebedrijven met verschijnselen bekend. Bij drie bedrijven is het virus niet aangetoond, de andere elf bedrijven zijn nog in onderzoek.

De bedrijven die onderzocht worden liggen verspreid door heel Nederland. Alleen in Flevoland zijn nog geen meldingen van besmettingen. Overijssel en Gelderland kennen met respectievelijk elf en tien bedrijven de meeste verdenkingen van het Schmallenberg-virus. In zowel Utrecht als Zeeland wordt één schapenbedrijf onderzocht. In Groningen, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn nog geen meldingen van verschijnselen bij runderen.

Een overzicht vindt u hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.