Home

Nieuws 176 x bekeken

Schippers: gezondheidsklachten na contact met Schmallenberg-dieren melden

Den Haag – Het is niet waarschijnlijk dat het Schmallenberg-virus overdraagbaar is op mensen, maar het kan nog niet worden uitgesloten. Dat zegt minister Edith Schippers van Volksgezondheid tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Daarom wordt gevraagd aan mensen die na direct contact met geïnfecteerde lammeren gezondheidsklachten krijgen, dit te melden. ”En uiteraard geldt altijd het advies om handen te wassen na contact met dieren”, aldus Schippers.

Het RIVM heeft naar alle GGD’s en huisartsen een bericht gestuurd over het Schmallenberg-virus. Hierin wordt gevraagd om mensen die binnen twee weken na direct contact met besmette dieren gezondheidsklachten krijgen, dit te melden. Ook wordt gevraagd om ongewone klachten bij mensen uit de betrokken beroepsgroepen te melden bij het RIVM.

Schippers zegt na vragen van Kamerleden dat er besloten is om geen spoedoverleg bijeen te roepen van het Signaleringsoverleg Zoönosen, omdat er geen aanwijzingen zijn dat het virus een zoönose is. ”De virussen waar dit Schmallenberg-virus het meest aan verwant is, zijn virussen die alleen bij dieren voorkomen en niet bij mensen”, zegt Schippers. ”Maar we houden goed de vinger aan de pols. Er is nu anders dan eerder wel eens het geval was een goede aansluiting tussen de veterinaire en humane specialisten.”

Tweede Kamerleden maken zich zorgen over de eventuele overdracht van het Schmallenberg-virus naar mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.