Home

Nieuws 272 x bekeken

Scherpere GMO-eisen als afzetverbetering niet lukt

Zoetermeer – In 2012 moeten producentenorganisaties stappen zetten tot afzetverbetering via onder meer bundeling. Lukt dat niet, dan zal het ministerie van ELI en bedrijfsleven dit via de nationale strategie voor GMO met scherpere voorwaarden afdwingen.

Dat blijkt uit de herziene nationale strategie, een Nederlandse invulling van de Europese GMO-eisen. Het PT heeft de strategie gepubliceerd. De herziening was nodig om bundeling zo veel mogelijk te faciliteren, maar ook om de interventie weer in te bouwen.

De overheid en producentenorganisaties willen met de maatregelen fusie, en samenwerkingsmodellen van de grond krijgen. In het stuk staan met name Unies van producentenorganisaties genoemd en gezamenlijke verkoopdochters zoals Inova Fruit BV. Producentenorganisaties kunnen juridische kosten voor unies van producentenorganisaties (bekend onder de naam APO) voortaan ook opvoeren op hun GMO-programma en daarmee de helft financieren vanuit GMO-middelen.

De nationale strategie schetst een ideaalbeeld voor de afzet van groente en fruit in Nederland. ”Het verbeteren van de afzetstructuur door middel van producentenorganisaties en unies van producentenorganisaties in een beperkt aantal onderscheidende afzetblokken in de glasgroente, aangevuld met blokken voor fruit en vollegrondsgroente, is gewenst.”

Het jaar 2012 is een belangrijk jaar. Als het producentenorganisaties niet lukt om tot afzetverbetering te komen, zal het ministerie met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven scherpere voorwaarden formuleren. Eerder hield het landbouweconomisch instituut al een verhoging van de omzeteis voor GMO-erkenning als mogelijk instrument. Die blijft voorlopig gehandhaafd op 25 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.