Home

Nieuws 213 x bekeken

Rusland vraagt steun voor controle besmette runderen

Moskou – Rusland heeft de Europese Commissie gevraagd dierenartsen te sturen om runderen te testen op een mogelijk nieuwe variant van blauwtong.

Het gaat om Duitse runderen die via Polen naar Rusland zijn vervoerd. Bij routinecontroles werd toen een mogelijk nieuw serotype van blauwtong gevonden. De Russische voedsel- en warenautoriteit Rosselkhoznadzor wil versterking van de Europese Commissie om zo snel mogelijk de controles bij de runderen uit te voeren en alle bloedmonsters te testen in het Europese referentielaboratorium voor blauwtong in Pirbright, Engeland.

Mocht het om een nieuw serotype gaan dan wil Rusland streng optreden tegen Duitsland en Polen door middel van een importverbod van runderen en rundvlees en mogelijk ook pluimvee- en varkensvlees.

De situatie is echter gecompliceerd omdat de runderen in de zomer besmet zijn en niet duidelijk is of ze het virus in Duitsland of Polen hebben opgelopen. ”Als dit onduidelijk blijft en het virus gevaarlijk is zal Rusland voor beide landen de grenzen tijdelijk sluiten”, aldus Nikolai Vlasov van Rosselkhoznadzor.

Het sluiten van de grenzen is pas na midden maart volgend jaar noodzakelijk omdat dan pas de insecten (die het blauwtongvirus overdragen) actief worden. Toch kan de Russische overheid overgaan op een direct importverbod als ze daartoe reden ziet.

Rusland is één van belangrijkste afzetmarkten voor vlees uit Duitsland. De handelsrelatie is echter moeizaam. Rusland heeft al meerdere keren een handelsbeperking opgelegd aan Duitsland na de dioxine crisis in januari en de E. coli uitbraak in mei.

Of registreer je om te kunnen reageren.