Home

Nieuws 188 x bekeken 1 reactie

Ruim vijftig pluimveehouders niet klaar voor batterijverbod

Den Haag – Voor 55 pluimveehouders komt het Europese legbatterijverbod te vroeg. Zij zijn op 1 januari niet klaar voor omschakeling.

Dat blijkt uit een recente inventarisatie van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE), waarvan staatssecretaris Henk Bleker maandag de resultaten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Op deze bedrijven samen worden zo’n 2,5 miljoen legkippen gehouden.

Maximaal 23 bedrijven kunnen straks profiteren van een speciale knelgevallenregeling. Deze houdt in dat zij een nog halfjaar lang binnen Nederland batterij-eieren mogen leveren aan de industrie, mits gecodeerd. Het opzetten van nieuwe rondes legkippen is echter verboden.

Van in elk geval vijf pluimveehouders staat inmiddels vast dat zij onder deze regeling vallen. Deze bedrijven hebben op tijd een vergunning aangevraagd, maar kampen met trage procedures. De overige achttien spijtoptanten voeren externe omstandigheden op als reden en zijn daarom onderworpen aan een individuele beoordeling.

Bleker heeft aangekondigd het verbod op de legbatterij streng te willen handhaven. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en Controlebureau Pluimvee en Eieren (CPE) bereiden zich daar momenteel op voor. Welke straf er precies op een overtreding staat, is nog niet bekend.

Eén reactie

  • no-profile-image

    eiverwerker

    geld de laatste alinea ook voor verwerkers en handelaren die met ilegale eieren werken?

Of registreer je om te kunnen reageren.