Home

Nieuws 284 x bekeken 1 reactie

Roemeense president: boycot Nederlandse groenten

Doetinchem – De Roemeense president, Traian Basescu, heeft zijn landgenoten opgeroepen geen Nederlandse groenten meer te kopen.

Dat doet de president als reactie op de houding van de Nederlandse overheid, die zich afgelopen week opnieuw uitsprak tegen toetreding van Roemenië tot het Verdrag van Schengen. ”Ik koop liever Turkse of Spaanse, zo niet Roemeense, groenten”, aldus de president tegenover journalisten van de krant Romania Libera. De president verwijt Nederland dat het zijn positie misbruikt.

Critici denken dat de oproep van de president weinig kans van slagen heeft. Saillant detail is dat veel Roemeense telers gebruik maken van zaad van Nederlandse veredelingsbedrijven. Bovendien letten weinig Roemenen op de afkomst van het product, maar meer op de prijs.

In september was een boycot op Nederlandse snijbloemen wel direct voelbaar voor de sector. Roemenië hield toen vrachtwagens aan de grens staande, omdat er sprake zou zijn van een bacterie in plantenbollen. Een officiële melding is er echter nooit geweest.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willem zylstra

    Het geeft nogmaals te denken of we binnen de EU wel met Roemenië verder moeten ten aanzien van de toetreding van Roemenië tot het Verdrag van Schengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.