Home

Nieuws 345 x bekeken

'Risico als Ehec is niet door sector te borgen'

Den Haag – In een hoorzitting in de Tweede Kamer hebben diverse partijen uit de tuinbouwsector aangegeven dat verzekering van risico’s als Ehec door de sector praktisch onhaalbaar is.

Hans van Es, directeur van de Dutch Produce Association (DPA), gaf aan dat de Ehec-crisis de sector overvallen heeft. Van Es vergeleek de crisis met t een grootschalige ramp. ”Als er een atoombom valt op Nederland, dan is dat niet te verzekeren, dat is ook een beetje gebeurd met de sector.”

Daarmee gaf hij antwoord op de vraag van Tweede Kamer-lid Rik Grashoff (Groenlinks), die zich afvroeg in hoeverre de tuinbouwsector zelf een verzekeringssysteem kan bedenken of zich kan beroepen op een schadefonds.

Van Es gaf aan dat producentenorganisaties weliswaar een beroep kunnen doen op de gemeenschappelijke marktordening (GMO), maar dat voor veel individuele partijen die mogelijkheid ontbreekt. Bovendien is compensatie vanuit de GMO beperkt.

Volgens Rabobank-directeur Dick Oosthoek is het moeilijk om bij calamiteiten premies te berekenen. Bovendien zijn de premies van een bredeweersverzekering veel hoger dan reguliere verzekeringen, als een brandschadeverzekering voor particulieren.

Ook Van Es gaf aan dat er al gesproken is over de mogelijkheid van een oogstverzekering. ”Dat was niet gemakkelijk om uitgewerkt te krijgen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.