Home

Nieuws 366 x bekeken 2 reacties

Rabo: opbrengsten tuinbouwbedrijf naar dieptepunt

Utrecht – De glastuinbouwsector stevent af op een jaaropbrengst die wel eens op het laagste ooit zou kunnen zijn.

Dat beeld schetst de Rabobank. Volgens Dick Oosthoek, afdelingsdirecteur tuinbouw, zakt de opbrengstratio voor familiebedrijven naar 80 procent, oftewel: telers komen 20 procent omzet te kort om hun kosten te dekken. Dat is lager dan in in 2009 toen de opbrengsratio uitkwam op 82 tot 83 procent. In 2009 was de ratio nog 95 procent. "Bedrijven die net aan het opkrabbelen waren, zijn alle buffers kwijtgeraakt", aldus Oosthoek.

Naar eigen zeggen heeft de bank bedrijven in de benen gehouden toen de crisis uitbrak om vertrouwen uit te stralen, maar ziet ze zich nu genoodzaakt bedrijven te sluiten. De recente veiling van tuinbouwbedrijven is daar een tekenend voorbeeld van. Een noodzakelijke maatregel, aldus Oosthoek, om de markt in beweging te houden.

Naast de dalende opbrengsten vertoont ook het investeringsklimaat tekenen van verval. Om de glastuinbouwconditie op peil te houden, is volgens Rabobank per jaar minimaal 500 hectare glas aan vervanging toe.

De realiteit is dat in de afgelopen twee tot drie jaar slechts 100 tot 150 hectare is vernieuwd. De vernieuwingsslag vond plaats in de jaren daarvoor. "Dat is voor het hele cluster niet goed", aldus Oosthoek. "Het gevolg is dat je achteruit boert."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gemotiveerde betrokkene

  zijn de retailprijzen dit jaar ook de laagste ooit??
  Zo ja , dan hebben ze een gelijke tred gehouden met de lage telersprijzen.
  Zo nee??.....dan hebben ze het extra verlies wat de telers dit jaar geleden hebben nog aan hun al niet onbescheiden winst weten toe te voegen.

  en wat doen wij als telers....we blijven ons spul afgeven....ieder jaar weereen stukje van de prijs af........
  Waar ligt nu de oorzaak? Bij de supers die tegen erg lage prijzen inkopen, simpel omdat ze zo goedkoop worden aangeboden...of moeten we de oorzaak bij ons zelf zoeken.
  Vind een manier om afgeven diep onder de kostprijs een HALT toe te roepen.

  Dit gaat zo niet langer.
  Waarom vallen er meer komkommerbedrijven om dan paprikabedrijven.

  antwoord; er is voor de handel en supers bij paprika veel meer te verdienen dan aan komkommer.
  Paprika heeft een marge van 200% ( inkoop 1 euro, verkoop 3 euro per kilo) Komkommer gaat maar met marge van 100% ?? , inkoop ruim 20 ct ? , verkoop ruim 40 cent per stuk??


  een overweging zo net voor het sluiten van dit jaar "om zo snel mogelijk te vergeten"

 • no-profile-image

  vandaag staat een art.met foto in het Brabants-Dagblad, dat een paar tuinders uit Haarsteeg (n.br) die kennelijk samenwerken, een 5,4 ha grote nieuwe kas aan het beplanten zijn met 104000 tomatenplanten. Ze verwachten in maart 2012 de eerste tomaten te gaan oogsten. Ze hadden al eerder willen gaan planten, maar de Chinezen leverden het glas en het ijzer 6 weken te laat. Dit doen ze blijkbaar naast hun al bestaande tomatenkassen. Van insiders hoor ik vertellen, dat 5,4 ha in deze tijd qua grootte eigenlijk al niet meer mee telt. Kun je nagaan wat er misschien elders nog bij komt. Nu moeten deze mensen over 1 of 2 jaar niet gaan zeuren, dat de tomaten niks opbrengen. Ze werken dit gewoon zelf in de hand. Idioot gedoe, er worden giga kassen uit de grond gestampt, terwijl ze momenteel met bosjes tegelijk vanwege financiele redenen worden geveild. Kunt U het nog volgen? Ik niet!

Of registreer je om te kunnen reageren.