Home

Nieuws 155 x bekeken

PvdA wacht voorstel Bleker rituele slacht af

Den Haag - PvdA-leider Job Cohen is benieuwd naar de voorstellen die staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) nu uitwerkt voor een alternatief op het verbod op onverdoofd ritueel slachten. ,,Als het kan, lijkt me dat prima’’, zei Cohen woensdag.

Hij reageerde op het sneuvelen van het wetsvoorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer. PvdA-senatoren keerden zich dinsdagavond in het debat tegen het voorstel, waar de Tweede Kamerfractie van de PvdA eerder voor had gestemd. ,,Ze maken een eigen afweging. Dat past bij de Eerste Kamer’’, aldus Cohen.

Het verbod op ritueel slachten ligt binnen de PvdA bijzonder gevoelig. Na lange discussies en een wijziging in het voorstel van Thieme stemde de Tweede Kamerfractie in juni in. De PvdA-senatoren hebben het wetsvoorstel ,,vanuit staatsrechtelijke en juridische overwegingen bekeken en zijn tot andere conclusies gekomen'', aldus Cohen.

Ook Thieme wacht de voorstellen van Bleker af. Mogelijk dat ze met een gewijzigd wetsvoorstel teruggaat naar de Tweede Kamer. Hoe dan ook moet het debat over haar wetsvoorstel in de Eerste Kamer volgende week dinsdag nog worden afgerond.

Thieme beschuldigt de PvdA-senatoren ervan dat zij ,,wegdoken'' voor de keuze die hun partijgenoten in de Tweede Kamer hebben gemaakt, namelijk een einde maken aan onverdoofd ritueel slachten. ,,De Eerste Kamer heeft niet in de gaten dat in de maatschappij een breed gevoel leeft dat dit ontoelaatbaar is.'' Volgens haar hebben de PvdA-senatoren zich laten leiden door een ,,grote lobby vanuit religieuze organisaties''.

Of registreer je om te kunnen reageren.