Home

Nieuws 613 x bekeken 6 reacties

PvdA: duurzaam geproduceerd vlees moet goedkoper

Den Haag – De PvdA vindt dat duurzaam geproduceerd vlees goedkoper moet worden.

”Het exclusieve moet eraf. Duurzaam geproduceerd vlees moet de norm worden”, aldus Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken van de PvdA.

Van Dekken is fel tegenstander van megastallen. ”Het dierenleed dat deze kwalijke vorm van veehouderij veroorzaakt is onacceptabel. Met een einde aan de megastallen kiest de PvdA voor een innovatieve, duurzame veehouderij in Nederland”, aldus Van Dekken. Hij vindt dat familiebedrijven de dupe worden van de grootschalige bedrijven voor de bulkproductie, omdat ze niet kunnen concurreren tegen deze bedrijven.

Van Dekken vindt dat de Nederlandse veestapel fors moet inkrimpen.  ”Er moeten minder dieren worden gehouden in Nederland. Dan is er voor de dieren ook meer ruimte”, vindt de politicus, die werkt aan een wetsvoorstel voor uitloop van dieren.

Van Dekken ondersteunt de visie van Van Doorn dat de veehouderij in Nederland duurzamer moet.  ”Maar dan moet het ook gebeuren. Er moet een einde komen aan de kiloknaller. Dat is ook beter voor de boer.”

De polticus wil dat het beter-leven-sterrensysteem van de Dierenbescherming verder moet worden uitgebreid naar alle diersoorten en alle supermarkten. ”Vanaf 2015 moet duurzaam geproduceerd vlees met twee sterren de standaard worden. Dat moet ook het goedkoopste product worden."

De extra productiekosten die worden gemaakt, moeten vergoed worden vanuit de markt. Zo denkt Van Dekken aan een verhoging van de prijs van de minder duurzaam geproduceerde producten, volgens het principe ’de vervuiler betaalt’. Maar ook het subsidiëren van duurzame productie is voor Van Dekken een optie om de verduurzaming op gang te helpen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dhr. Van Dekken gaat voorbij aan 2 zaken:

  Ten eerste wordt het vlees in Nederland veelal duurzamer geproduceerd dan in het buitenland.

  Ten tweede gaat hij uit van een scenario waarbij er opnieuw handelsbelemmeringen moeten worden opgesteld om goedkope import vanuit het buitenland tegen te gaan. De tendens is juist andersom.

  Een niet erg realistische toekomstvisie dus.

 • no-profile-image

  Duurzaamheid, betekend ook dat de ondernemer een goed inkomen moet krijgen voor zijn arbeid.

 • no-profile-image

  Hoe lang heeft deze pvda'er al geslapen??? We produceren in Nederland voor de wereldmarkt en niet alleen voor binnenlandse consumptie. In één ding ben ik het met hem eens nl dat de extra productiekosten uit de markt moeten komen. Voor mij betekent dat, dat diegene die kiest voor "duurzamer vlees" (wat het overigens niet is) hier ook meer voor betaalt. Het moet niet zo zijn dat iedereen, ook de mensen die een andere visie hebben, hier middels subsidie aan mee moeten betalen. Maar dit is echt weer zo'n pvda gedachte. Alles willen, maar er niet voor willen betalen. Elke ondernemer kan met iedere eis leven, mits er maar vergoeding tegenover staat.
  BLIJF SLAPEN MENEER TJEERD VAN DEKKEN.

 • no-profile-image

  ik denk dat de heer van Dekken juist niet slaapt. Die wil juist een einde maken aan de CDA gedachtengang groter en meer met minder ondernemers. De huidige vorm van vleesproduktie geeft alleen maar verliezers. Veel gezinsbedrijven omdat de levensvatbaarheid is gebaseerd op aantallen en kostprijs.De burgers omdat de vleesproduktie gebaseerd is op overheidsgaranties en steeds meer gebaseerd wordt op overheidsgaranties en financieringen. Gaat er bij die grote agro-industrie iets mis dan staat de overheid garant( financieel) Tevens krijgen de dieren ook beter aandacht op de kleinere overzichtelijke gezinsbedrijven. Uiteraard zijn daar de dieren de winnaar dan.

 • no-profile-image

  Beste politiek,

  Zo te lezen, bent u ook een pvda'er. Het is natuurlijk heel naïef om te denken dat de schaalvergroting in de agrarische sector niet nodig is. Kijk om u heen en zie de schaalvergroting en fusies op elk terrein. Natuurlijk kan de agrarische sector niet achterblijven. En natuurlijk is de kostprijs,zoals in elke sector overigens, bepalend want iedereen wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Wanneer de agrarische sector mee zou gaan in uw Ot en Sien gedachte met een paar varkens in een modderpoel en een paar kipjes scharrelend op het erf, dan is de sector binnen de kortste keren verdwenen uit Nederland. We kennen allemaal het gezegde: stilstand is achteruitgang.
  Kennelijk hebt u ook een heel verkeerd beeld van familiebedrijven. De familiebedrijven van tegenwoordig hebben ook megastallen en voor hen is ook de kostprijs bepalend. Elk bedrijf dat hier niet in meegaat is al weg of is ten dode opgeschreven.
  Dat de dieren op kleinere gezinsbedrijven beter aandacht krijgen bestrijd ik ten zeerste. Eerder is het tegendeel waar. Op dit soort bedrijven moet het inkomen meestal buiten het bedrijf in loondienst of in een neventak behaald worden en is er minder aandacht voor de dieren.
  Misschien heb ik iets gemist, maar ik kan me niet herinneren dat er gevallen zijn waar de overheid agro-industrie financiert of garanties geeft. Als dit al zo zou zijn is dit waarschijnlijk om uw werkgelegenheid te garanderen.
  Uit oogpunt van voedselveiligheid en millieu is de gangbare veehouderij veruit de beste optie.
  Ten aanzien van dierenwelzijn zijn er op bepaalde vlakken verbetering mogelijk en daar wordt volop aan gewerkt. Het is echter niet zo dat een dier denkt als een mens en emotioneel hetzelfde ervaart als een mens. Dat is mijns inziens een fout die vele mensen maken.

 • no-profile-image

  Beste Kiplekker

  Gelukkig begint u uw verhaal positief en dan ben ben ik plotseling naief. Ik kijk dus inderaad om me heen, waarschijnlijk iets verder als u. Ook over de grens dus. De boeren in Griekenland, Spanje, Italie,Polen, Zwitserland, Oostenrijk,Portugal en mogelijk ook Frankrijk hebben een veel beter bestaansrecht met hun inderdaad gesubsidieerde bestaansrecht als de agroindustie in Nederland en Duitsland en Denemarken die ondersteund wordt met overheidsgelden. Ondersteuning, want als er iets mis gaat in die agro- industrie- vleesproduktie , dient die per direkt gerepareerd te worden. Niet in het openbaar want de welzijn dieren, milieu, en voedselveiligheid zijn onderwerpen die te gevoelig zijn om te bespreken in het openbaar. Ik herhaal dus mijn standpunt dat er illigale overheidsgelden betaald worden om die agro- industrie op gang te houden. Overigens wordt deze visie ook beschreven in vertrouwelijke rapporten. Ik ben overigens geen pvda,er maar dat neemt niet weg als er van die partij een oprecht en eerlijke visie gegeven wordt ik dat niet zou ondersteunen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.