Home

Nieuws 250 x bekeken

P&E wil meer controle in konijnenhouderij

Zoetermeer – Het Productschap Pluimvee en Eieren heeft bij de controlerende instantie CBD gevraagd om verscherping van de controles. Aanleiding hiervoor zijn de illegale filmpjes die de actiegroep Ongehoord maakten bij konijnenhouder en LTO-vakgroepvoorzitter Sjef Lavrijssen. Dat zegt een woordvoerder van het schap.

Het productschap betreurt de gang van zaken die door de actiegroep aan de kaak zijn gesteld. De imagoschade is groot, aldus de woordvoerder. Zij wijst er echter ook op dat de sector een moderniseringsslag aan het maken is. De Dierenbescherming benadrukt dat er gefilmd is in een reguliere houderij en niet in stallen waar konijnen gefokt worden onder het Beter Leven-keurmerk, zoals de actiegroep aangaf in hun publicatie van vandaag in het Algemeen Dagblad.

Niet alleen is er extra aandacht voor de reguliere fok. Ook politie en het Openbaar Ministerie hebben extra aandacht voor dierenactivisten die veebedrijven illegaal binnendringen, zoals ook de actiegroep Ongehoord. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie, in reactie op LTO.

LTO Nederland deed een dringend verzoek aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om op te treden en om de politie aan te sporen de actievoerders aan te pakken. ”Het is natuurlijk heel vervelend dat mensen bedrijven binnentreden. De konijnenhouders moeten aangifte doen, voordat de politie hier iets aan kan doen”, aldus de woordvoerder.

Naar aanleiding van aangiftes over illegaal binnendringen bij varkensbedrijven, afgelopen zomer, kijken de politie en het OM er al extra naar. CDA-kamerlid Ger Koopmans heeft kamervragen gesteld over de actie tegen de konijnenhouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.