Home

Nieuws 259 x bekeken

Ook Groningen schiet natuurakkoord af

Den Haag – Na Noord-Brabant heeft woensdag ook Groningen het natuurakkoord met staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) naar de prullenmand verwezen.

Een ruime meerderheid van de Staten (29 van de 43) ziet niets in het akkoord, waarmee het natuurbeleid wordt gedecentraliseerd. Alleen CDA, VVD en PVV stemden vóór. De afwijzing komt overigens niet als een verrassing, ook al had het provinciebestuur een positief advies afgegeven.
De Provinciale Staten van Zuid-Holland gaven wel groen licht aan het akkoord, maar verbonden daar voorwaarden aan. Ook Gelderland stemde vóór. In Drenthe valt de beslissing naar verwachting in de loop van de avond.

Eerder op de dag gaf Bleker tijdens een debat over zijn begroting met de Tweede Kamer aan dat hij van plan is de afspraken met provincies die ja hebben gezegd gestand te zullen doen. Wat de gevolgen voor de nee-stemmers zijn, blijft nog onduidelijk. Wel zei de staatssecretaris dat zij zich niet rijk moeten rekenen. ”Afwijzing brengt niet de zilvervloot in beeld”, aldus de staatssecretaris.

Een groot deel van de oppositie in de Kamer vindt dat Bleker straks opnieuw met het Interprovinciaal Overleg moet onderhandelen om tot een akkoord te komen dat door álle provincies wordt geaccepteerd. Hij wil dat echter vooralsnog niet toezeggen. Pas als op 23 december overal een definitief besluit is gevallen, maakt Bleker de balans op.

Of registreer je om te kunnen reageren.