Home

Nieuws 225 x bekeken

Nederland waarschuwt voor Spaanse komkommer

Den Haag – De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) informeert andere EU-lidstaten dat in Spaanse komkommers te hoge gehaltes Oxamyl zijn aangetroffen.

Nederland heeft die informatie afgegeven aan het Europese waarschuwingssysteem RASFF. De vondst leidde niet tot een terugroepactie. Opvallend is dat de steekproef al werd gedaan op 7 november. De melding kwam begin deze week.

De Duitse voedselautoriteiten meldden eind vorige maand al te hoge gehaltes fenamiphos in Spaanse komkommers. Die vondst is gedaan tijdens officiële inspecties door diensten van de Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL). Ook in Nederland is de vondst gedaan in een normale steekproef. De Duitsers vonden 0,11 milligram van deze stof per kilo komkommer. In Nederland werd 0,16 milligram Oxamyl aangetroffen per kilo.

Meldingen aan de RASFF gaan over overschrijdingen van de gezondheidsnorm voor residu.

Of registreer je om te kunnen reageren.