Home

Nieuws 152 x bekeken

NVV: niet zonder slag of stoot akkoord met uitstel classificatie

Barneveld – De NVV wil niet zonder slag of stoot akkoord gaan met verder uitstel van de invoering van het nieuwe classificatiesysteem. Dat zegt voorzitter Wyno Zwanenburg.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) heeft vanmorgen een formeel verzoek voor uitstel ingediend bij de adviescommissie varkenshouderij van het PVV. De andere sectorpartijen moeten formeel instemmen met dit uitstel.

Zwanenburg wil eerst een indringend gesprek met de COV en de slachterijen om duidelijk te krijgen welke problemen er spelen. Zwanenburg: ”Wij hebben al driekwart jaar gehamerd op de zorgvuldigheid waarmee je dit in moet voeren. Steeds werd gezegd dat het allemaal wel mee zou vallen. In september bleek opeens dat de zaak uitgesteld moest worden. En nu nog een keer. We krijgen dus gewoon gelijk. Het is allemaal niet erg geruststellend.”

Zwanenburg zegt in de keuken te willen kijken om boven water te krijgen wat er precies aan de hand is en waar de problemen zitten.

Zwanenburg zegt ook argwanend te zijn door de gang van zaken met het Vision-systeem. Dat systeem, op basis van camerabeelden, werd tussen 2002 en 2005 getest in een slachterij van Dumeco (het latere Vion). Er werd een miljoen euro in geïnvesteerd die later weggegooid bleek te zijn, omdat het systeem niet bleek te voldoen.

Lees ook: Nieuwe classificatie weer uitgesteld

Of registreer je om te kunnen reageren.