Home

Nieuws 258 x bekeken 5 reacties

NVAF: minister kan motie productschappen niet negeren

Den Haag – Minister van sociale zaken Henk Kamp kan een door de Tweede Kamer aangenomen motie voor de afschaffing van productschappen niet naast zich neerleggen.

Dat zegt Huub Tönnies van de Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) vanuit het Haagse café De Eeuwige Jachtvelden, waar zo’n zeventig NVAF-leden uitbundig feest vierden.

De NVAF bestaat uit honderden boeren en tuinders die al jaren strijden tegen de heffingen. ”We achten de kans zeer klein dat de minister de duidelijke wil van het volk naast zich neer legt”, aldus Tönnies. ”Als Kamp een democraat is, voert hij de motie uit. Er waren concurrerende moties voor het behoud van het productschap, soms in afgeslankte vorm, en deze zijn verworpen.”

De productschappen laten in een verklaring weten zeer teleurgesteld te zijn, vooral omdat de laatste weken werknemers en werkgevers middels brieven en advertenties hun steun voor het productschap uitspraken. De productschappen doen een beroep op het kabinet ’een zorgvuldige afweging te maken’.

Op 14 december jongstleden liet Kamp weten de motie af te raden. De minister denkt na over het overnemen van de motie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mr H.G.J.E.Plagge

  Bedrijfs - en productschappen zijn al vele jaren ( minstens zo'n 60 jaren) stenen des aanstoots voor de verschillende ondernemingsvormen in Nederland. Per saldo heeft niemand baat bij hetgeen de schappen doen, ze kosten door hun heffingen alleen maar veel geld. Het is ook onbegrijpelijk, dat die schappen nog bestaan, het (georganiseerde) bedrijfsleven is prima is staat om zelf de belangen van de eigen achterban te behartigen, daar is geen schap voor nodig.Bij veel ondernemers leeft het gevoel, dat de PBO heffingen gewoon een belasting zijn, waarvan nut en noodzaak niet valt in te zien.

 • no-profile-image

  De advertenties en de pleidooien van het georganiseerde bedrijfsleven staan haaks op wat de heer Plagge stelt.
  Niets is perfect in deze wereld maar uit ervaring weet ik dat het PVE ook veel goed werk levert.
  Nu gaan we juist de verkeerde kant op, nog meer taken naar het absolute incompetente overheids aparaat ( b.v. nVWA. Dienst Regelingen) in plaats van andersom dat het georganiseerde bedrijfsleven het overheids aparaat meer ondersteund en assisteert.
  Al sinds jaar en dag zorgt de Agrarische sector voor het overschot op de nationale betalingsbalans de politiek zou zich dat meer moeten realiseren, juist deze sector verdiend een betere faciliteringen meer respect van het ambtelijk aparaat.
  Groen Links dit is juist géén duurzaam beleid of is het enkel maar om populistisch te doen?

 • no-profile-image

  Willem A.

  Het is onbegrijpelijk dat een klein clubje als NVAF onder aanvoering van populist (130km/u) Aptroot de Nederlandse export in gevaar brengt. Nu dreigt ook bedrijfschap HBAG voor bloemen en plantengroothandel te verdwijnen. Aptroot heeft diepe minachting voor 1 van de belangrijkste sectoren in Nederland met meer dan 8 miljard euro export. De VVD staat duidelijk niet meer achter de Nederlandse economie, de Nederlandse export en de Nederlandse ondernemers, maar wil een groter ondemocratisch ambtenarenapparaat.

 • no-profile-image

  Jos de boer

  de advertenties in alle landelijke bladen werden betaald door geld van de agrariers zelf, uitgevoerd door desbetreffende bedrijven
  ook onbegrijpelijk dat de hele sector dit goed vind .Bovendien alle bedrijven welke stonden vermeld graaien uit de club PBO .Wie helpt vandaag de dag de agrarier ,ieder komt voor zichzelf op ,waarom de agrarier dan niet . De wereld is een dorp geworden PBO niet ,deze zit in een glazen huis waar wij niets meer mee kunnen .Zij zijn enkel een machtig incasso bureau voor de mislukkelingen van de maatschappij

 • no-profile-image

  Jos de boer

  de advertenties in alle landelijke bladen werden betaald door geld van de agrariers zelf, uitgevoerd door desbetreffende bedrijven
  ook onbegrijpelijk dat de hele sector dit goed vind .Bovendien alle bedrijven welke stonden vermeld graaien uit de club PBO .Wie helpt vandaag de dag de agrarier ,ieder komt voor zichzelf op ,waarom de agrarier dan niet . De wereld is een dorp geworden PBO niet ,deze zit in een glazen huis waar wij niets meer mee kunnen .Zij zijn enkel een machtig incasso bureau voor de mislukkelingen van de maatschappij

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.