Home

Nieuws 647 x bekeken

'Mogelijk 20 tot 30 procent tuinders failliet'

Den Haag – De vrees bestaat dat zonder overheidsingrijpen 20 tot 30 procent van de glastuinders in 2012 zijn bedrijf moet beëindigen.

Dat beeld heeft Jan Zegwaard, teler en initiatiefnemer van de Stichting voor bevordering van de afzet (Stap), geschetst tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de Ehec-crisis. Zegwaard benadrukte de enorme klap bij primaire producenten die in de sector is uitgedeeld als gevolg van de crisis. ”Ondernemers en gezinnen gaan er bijna aan kapot”, aldus Zegwaard, die daarbij wees op faillissementen die al hebben plaatsgevonden. Hij verwacht dat er in 2012 opnieuw een fors aantal faillissementen volgt, als de overheid niet ingrijpt. Hij sprak over 20 tot 30 procent. ”We hebben een aantal moeilijke jaren gehad, dit kan wel eens de nekslag zijn.”

De Rabobank denkt dat die inschatting te hoog is, maar geeft wel aan dat het aantal telers dat in zwaar weer verkeert, toeneemt. Eerder sprak de bank over 30 procent, maar dat aantal stijgt. Toch denkt de financierder dat het aantal faillissementen voorlopig beperkt zal blijven. ”In de glasgroente zijn nagenoeg alle bedrijven gefinancierd”, aldus tuinbouwdirecteur Dick Oosthoek. ”Tot september verwachten we geen grote veranderingen, tenzij we weer hele slechte prijzen krijgen of een soortgelijke situatie als de Ehec-crisis.”

Zegwaard pleitte in Den Haag voor meer overheidssteun. Ook wil hij dat door de overheid soepeler met mededinging omgegaan wordt, om bundeling te stimuleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.