Home

Nieuws 372 x bekeken

'Lijnzaad en haver weer aantrekkelijker in rantsoenen'

Wageningen – Als antibiotica steeds minder mogen en kunnen worden toegepast in de intensieve veehouderij kunnen producten als lijnzaad en haver weer aantrekkelijker worden in rantsoenen voor de dieren.

Dat zei directeur Martin Scholten van de Animal sciences Group van Wageningen UR op een minisymposium voor veevoedingsingenieurs. Ook met specifieke additieven als smaak en geurstoffen organische zuren enzymen, probiotica en prebiotica valt nog veel te bereiken als het gaat om de diergezondheid aldus Scholten.

Volgens Scholten staan lijnzaad en haver er om bekend dat ze een gunstige invloed hebben op de darmgezondheid van de dieren. Met name coli-infecties bij biggen kunnen met deze producten worden onderdrukt.

Volgens Marc Rovers van additievenleverancier Orffa bestaat de nutritionele aanpak voor de productie van gezonde dieren uit drie stappen. De eerste stap is de controle van het ruw-eiwitniveau in het rantsoen. Het rantsoen moet zo weinig mogelijk onverteerd eiwit bevatten en de juiste aminozuursamenstelling. De tweede stap is die van optimalisatie van de darmgezondheid. Daarbij komt het aan op het onderdrukken van ziektekiemen en de ondersteuning van de juiste microflora in de darm. Dit is mogelijk met toegevoegde pro- en prebiotica.

De derde stap is die van optimalisering van de immuunrespons van de individuele dieren. Ook hiervoor zijn toevoegingsmiddelen beschikbaar die de immuunrespons van de dieren op ziektekiemen kunnen verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.