Home

Nieuws 747 x bekeken 2 reacties

Kwaliteit eischaal knelpunt bij oude hen

Oirlo – Leghennenhouders moeten de kwaliteit van de eischalen zoveel mogelijk op peil zien te houden naarmate leghennen ouder worden. Dat bleek donderdag op een voorlichtingsavond van mengvoerfabrikant Vitelia Voeders in Oirlo.

De aanhoudperiode van leghennen is op dit moment zo’n 76 tot 80 weken. In de toekomst gaan de dieren wel 100 weken mee, zonder ruien. Dat kan problemen opleveren met de kwaliteit van de eierschalen. Oudere leghennen produceren meestal zwaardere eieren met dunnere schalen.

Vitelia wil de kwaliteit van de eischalen onder meer verbeteren via de ontwikkeling van speciale premixen in samenwerking met chemieconcern DSM. ”Oudere leghennen nemen moeilijker Calsium op in hun bloed. Meer Calsium in het voer betekent niet automatisch een hoger gehalte van deze stof in het bloed”, legt dierenarts André Augustyns van DSM uit.

DSM wil de opname van Calsium in het bloed samen met Vitelia verbeteren door het toevoegen van Vitamine D aan het voer. Bovendien proberen zij die stof rechtstreeks van het voer in het bloed van de leghen te krijgen zonder tussenkomst van de lever. ”In de lever gaat nog wel eens wat mis. Zodoende moet je proberen de lever te ontwijken”, legt Augustyns uit.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Reeds vele jaren is bekend dat de kwaliteit van de schalen sterk vooruit gaat met extra vloeibare mineralen(aquablend).Naast dit grote voordeel is de uitval minimaal.Slechte schalen is alleen en kwestie van verhoogde sporenelementen.Daarnaast is een gemiddelde productie van 90/92 zonder meer haalbaar.Dat in de lever wel eens iets mis gaat heeft een andere reden.

  • no-profile-image

    Reeds vele jaren is bekend dat de kwaliteit van de schalen sterk vooruit gaat met extra vloeibare mineralen(aquablend).Naast dit grote voordeel is de uitval minimaal.Slechte schalen is alleen en kwestie van verhoogde sporenelementen.Daarnaast is een gemiddelde productie van 90/92 zonder meer haalbaar.Dat in de lever wel eens iets mis gaat heeft een andere reden.

Of registreer je om te kunnen reageren.