Home

Nieuws 219 x bekeken

Kamp wil niet op kamermeerderheid voor opheffen productschap vooruit lopen

Den Haag – Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil nog niet zeggen wat hij doet als een meerderheid van de Tweede Kamer voor afschaffen van de productschappen stemt. Dat zegt hij nadat meerdere partijen moties hebben ingediend waarin onder andere wordt gevraagd om het afschaffen van de productschappen.

”Er is nog niet gestemd en daar ga ik ook niet op vooruit lopen. Ik ga er vanuit dat mensen luisteren naar mijn argumenten waarom ik moties ontraadt. Dit leidt mogelijk tot een heroverweging van de standpunten”, aldus Kamp.

Kamp benadrukt dat de motie van VVD-kamerlid Charlie Aptroot, mede ondersteund door SP en PVV, onverantwoord is. ”In deze motie ontstaat een tekort van 31 miljoen euro, waar de Kamer geen oplossing voor aandracht. Dat is niet verantwoord”, vindt Kamp. Het ministerie van landbouw becijferde dat de kosten voor het uitvoeren van belangrijke publieke taken 31 miljoen euro bedragen. Die kosten worden bij behoud van de productschappen door de ondernemers betaald via productschapsheffingen.

Tijdens het debat blijkt een meerderheid te zijn voor afschaffing van de schappen. Naast VVD, PVV en SP heeft nu ook D66 te kennen gegeven de schappen te willen opheffen. ”Ik neig meer naar de visie van Aptroot dan naar de kabinetsvisie”, zei D66-kamerlid Kees Verhoeven tijdens het debat. Hij diende een motie in om de wettelijke taken onder te brengen bij de overheid en om de overige taken onder te brengen bij een productschap waar ondernemers op basis van vrijwilligheid lid van kunnen worden. Verhoeven geeft aan dat als zijn motie het niet haalt, hij dan de motie van Aptroot steunt.

Met VVD, PVV, SP en D66 zijn er 80 stemmen voor opheffing. Daar komt Groenlinks mogelijk nog bij, omdat Kamp duurzaamheid niet wil toevoegen als kerntaak van het productschap. Christenunie neigt meer naar behoud van de schappen, hoewel dit in strijd is met het verkiezingsprogramma van de partij.

Dinsdag wordt er gestemd over de toekomst van de productschappen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.