Home

Nieuws 494 x bekeken

Kamp: ik ga nadenken over toekomst productschappen

Den Haag – Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Henk Kamp gaat nadenken wat hij gaat doen nu de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen over het afschaffen van de productschappen.

”De productschappen zijn een belangrijk orgaan, die een heel belangrijke rol spelen bij het succes van de Nederlandse land- en tuinbouw. Dat vraagt ook een zorgvuldige afweging over de toekomst van de productschappen.”

Kamp kan niet aangeven wanneer hij uitsluitsel zal geven over de uitvoering van de motie.
De minister is niet verrast dat de motie afkomstig is van zijn eigen partij. ”Toen ik in 1994 in de Tweede Kamer kwam wilde de VVD de productschappen al opheffen. Sindsdien zijn er acht of negen moties van de VVD geweest van soortgelijke strekking. Ik ben nu minister van het kabinet-Rutte en niet alleen VVD-minister. Ik heb nu het standpunt van het CDA- VVD-kabinet verdedigd, waar ik overigens ook echt achter sta.”

Kamp dacht dat het toekomstplan om de productschappen fors in te krimpen voldoende draagvlak voor krijgen. Dat blijkt nu niet het geval.

CDA-kamerlid Ger Koopmans, overtuigd voorstander van de productschappen reageert: ”Het is zeer opmerkelijk dat de VVD blij is dat er driehonderd ambtenaren bij komen en dat er een gat in de begroting ontstaat van 31 miljoen euro.” Hij verwijst hiermee naar de kosten en extra arbeidsplaatsen die bij de overheid ontstaan bij het opheffen van de schappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.