Home

Nieuws 265 x bekeken

Kamer: EU-landbouwbudget moet omlaag

Den Haag – Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Nederland in Brussel moet pleiten voor een verlaging van het landbouwbudget. Dat bleek dinsdag bij de stemmingen.

In een motie van VVD, D66 en Groenlinks wordt het kabinet opgeroepen er op toe te zien dat de Europese Unie in de nieuwe meerjarenbegroting (2014-2020) voldoende geld uittrekt voor kennis en innovatie. Dat zou nodig zijn om de economische crisis te boven te komen. De benodigde middelen moeten onder meer uit het landbouwbudget worden gehaald.

Het is opmerkelijk dat juist regeringspartij VVD het initiatief tot dit voorstel heeft. Het kabinet koerst bij de budgetonderhandelingen namelijk op het nominaal in stand houden van de huidige begroting. Dat is nodig om te voorkomen dat Nederland nog meer dan de aangekondigde 8 procent van de nationale enveloppe verliest.

De motie kreeg dinsdag steun van gedoogpartner PVV en de PvdA. Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) wil binnen een week van het kabinet horen hoe de plan wordt uitgevoerd. CDA’er Ger Koopmans laat via Twitter weten de motie ’slecht voor boeren’ te vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.