Home

Nieuws 237 x bekeken

Ierland verlaagt overdachtsbelasting op boerengrond

Dublin – De Ierse regering heeft de overdrachtsbelasting, het zogenoemde zegelrecht, op boerengrond met onmiddellijke ingang verlaagd van 6 naar 2 procent. Voor overdracht van grond aan naaste familieleden wordt het zegelrecht nog eens gehalveerd naar 1 procent.

Met de maatregel, die is aangekondigd in de begroting voor 2012, wil landbouwminister Simon Coveney de vastgelopen grondmarkt weer wat nieuw leven inblazen. Volgens de bewindsman komt op dit moment jaarlijks niet meer dan een half procent van alle landbouwgrond in Ierland te koop.

Coveney: ”We willen ervoor zorgen dat meer land in handen komt van actieve boeren en ook de overdracht van de ene op de andere generatie bevorderen. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze maatregel jonge, progressieve, commerciële boeren meer kans biedt om land te kopen en daarmee de omvang van hun bedrijf te vergroten.”

Coveney vindt verder dat hij er aardig in geslaagd is de inkomens van de boeren te beschermen, vooral die van boeren in gevoelige sectoren. De minister heeft ook andere belastingmaatregelen aangekondigd om de komst van jonge boeren te bevorderen, partnerschappen in de landbouw makkelijker te maken en de productiviteit op boerderijniveau te versterken.

In dat kader is onder meer de belastingaftrek voor de veestapel bij geregistreerde samenwerkingsverbanden verhoogd van 25 naar 50 procent en zijn ook de regels voor het belasten van de meerwaarde bij overdracht versoepeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.