Home

Nieuws 193 x bekeken

ING Economisch Bureau: alle seinen voor economie op rood

Amsterdam – De structurele problemen van de Eurozone leiden ertoe dat de komende negen jaar gemiddeld het economisch groeitempo het laagste zal zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijft het ING Economisch Bureau. In alle sectoren zullen niet alleen uitbreidingsinvesteringen afnemen maar ondernemers stellen ook vervanging uit.

De onzekerheid rondom de eurocrisis ondermijnt volgens de denktank langdurig het vertrouwen van consumenten, bedrijven en beleggers. Beleggers trekken zich terug uit beweeglijker markten zoals aandelen en ook de agrarische grondstofmarkten en kiezen voor veiliger havens waarbij kan worden gedacht aan Zwitsers staatspapier en goud.

Consumenten besteden minder aan met name dure kapitaalgoederen. Voeding blijft relatief goed verkopen, al kiezen consumenten mogelijk voor goedkopere varianten, zoals huismerken of kip in plaats van rundvlees. Ze eten ook minder vaak buiten de deur en kopen dus vaker bij de supermarkt.

Zelfs bij een milde recessie kan de werkloosheid volgens de bankanalisten oplopen tot 7 procent, het hoogste niveau sinds 15 jaar. Het is misschien cynisch, maar door de oplopende werkloosheid kunnen de kosten voor arbeid wel dalen. Hiervan kan maar even worden genoten omdat het arbeidsaanbod door vergrijzing vanaf 2015 juist zal dalen, wat ook bijdraagt aan groeivertraging voor de economie.

Om het begrotingstekort voor 2015 naar het beoogde niveau van maximaal 3 procent van het brutobinnenlandsproduct te brengen, is voor 14 miljard euro aan extra maatregelen nodig. Het geld moet komen uit bezuinigingen en/of lastenverzwaringen. Dit is gezien de broosheid van de consumptie echter onwenselijk, aldus de Amsterdamse bank.

Het ING Economisch Bureau noemt het redden van de euro voor Nederland ’zeker niet gratis’ maar schrijft te vermoeden dat het nog altijd minder kostbaar is dan wanneer de Eurozone uiteen valt. Als ultieme economische nieuwjaarswens noemen de economen een begrotingsunie met gemeenschappelijke overheidsobligaties (Eurobonds).

Alleen als de kerstman hiermee op de proppen komt, aldus de economen, kan een zware recessie worden voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.