Home

Nieuws 168 x bekeken

Hollands groentepakket voor Roemeense Europarlementariërs

Straatsburg - De Roemeense Europarlementariërs kunnen uitkijken naar een pakket Nederlandse groenten. CDA-er Esther de Lange zal dinsdag haar Roemeense collega's verwennen.

De geste komt na een oproep van de Roemeense president Traian Basescu om niet langer Nederlandse groenten te kopen.

Dit is een reactie op de Nederlandse blokkade van de toetreding van het land en van Bulgarije tot het paspoortvrije Schengengebied. De Lange: ,,Er is niets mis met onze Nederlandse groenten, en het kan niet zo zijn dat Roemenië om ogenschijnlijk politieke redenen onze export gaat blokkeren.'' De Europarlementariër zal de Europese Commissie vragen over de handelswijze van de Roemeense president.

CDA-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel wil minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) dinsdag bevragen over de kwestie, zei hij maandag. ,,Zo zijn we niet getrouwd'', aldus Ormel over de oproep van Basescu. Volgens hem kunnen de Roemenen beter werk maken van het bestrijden van corruptie in eigen land dan Nederlandse groenten weren.

Of registreer je om te kunnen reageren.