Home

Nieuws 200 x bekeken 4 reacties

Groenlinks wil zonne-energie aantrekkelijker maken voor boeren

Den Haag – Groenlinks wil de saldering voor agrarische bedrijven die energie willen produceren verhogen van 5.000 naar 20.000 kilowattuur.

Dat zegt Groenlinks-Kamerlid Arjan El Fassed tijdens de behandeling van de landbouwbegroting van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
Met een verhoging van de salderingsmogelijkheden is het voor boeren en tuinders aantrekkelijker om energie te gaan produceren, bijvoorbeeld door zonnepanelen te leggen op de daken van schuren en stallen. Saldering is hierbij van belang omdat de meeste zonne-energie wordt opgewekt in de zomerperiode, terwijl in de winter meer energie wordt gebruikt. Door te salderen kan het toch aantrekkelijk zijn om zonnepanelen op daken te plaatsen.
Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw zal donderdag reageren op het voorstel van Groenlinks.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mts veldhuizen

  een geweldig idee,
  alleen de hoeveelheid te salderen kwh's is veel te laag. bij ons op het dak ligt 100 kwp aan zonnepanelen dit is precies voldoende om ons bedrijf van stroom te voorzien. wil dit financieel interessant zijn dan moet je geen energiebelasting meer hoeven te betalen. dit kun je bereiken door de hoeveelheid te salderen kwh's te verhogen naar in ieder geval 50.000.

  bijvoorbaat hartelijk dank,

  met vriendelijke groet,

  jaco

 • no-profile-image

  jan tuinder

  heel goed maar informeer even bij gemiddelde bedrijven.

  Het te salderen vermogen zal ergens tussen 50.000 en 100.000 kwh's moeten liggen om de aanleg van zonnepanelen een boost te geven.

  Als de prijs van de panelen nog wat zakt is het ook zonder subsidie aantrekkelijk.

 • no-profile-image

  ben er niet goed in thuis maar volgens mij zijn er al verschillende energiemaatschappijen ( oxxio via lto-commerce en greenchoice) waar je onbeperkt kunt salderen

 • no-profile-image

  mts veldhuizen

  mijnheer/mevrouw verstraten,

  het salderen gaat om het niet hoeven betalen van energiebelasting en transportkosten. greenchoice en oxxio doen het alleen voor burgers volgens mij.

  jan tuinder,

  bij nader inzien heb je gelijk. je moet je volledige vermogen van je installatie kunnen salderen anders heeft het nog geen nut. de opbrengsten wisselen nogal sterk van ongeveer 700 kwh/dag tot 10 kwh/dag,

Of registreer je om te kunnen reageren.