Home

Nieuws 187 x bekeken

Groen licht in Zeeland en Limburg voor natuurakkoord

Den Haag – Zeeland en Limburg hebben vrijdag vóór het natuurakkoord met staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) gestemd.

In Zeeland gaven 31 van de 39 leden van Provinciale Staten groen licht, inclusief de fractie van de PvdA. Het sociaaldemocratische Statenlid Anton van Haperen zei tijdens het debat dat het afschieten van het akkoord ertoe zou leiden dat gebiedsprocessen nog langer stil blijven liggen. En dat moet volgens hem worden voorkomen. De provincie gaat wel nog met Bleker spreken over een overgangsregeling voor agrarisch natuurbeheer.

De Limburgse Staten stemden eveneens in met het de gemaakte afspraken over de decentralisatie van het natuurbeleid; volgens coalitiepartijen PVV, CDA en VVD is het maximaal haalbare uit de onderhandelingen gehaald. De oppositie vreest echter dat het akkoord leidt tot een verslechtering van de biodiversiteit in Limburg.

Tot nu toe hebben twee provincies zich tegen het akkoord gekeerd, Noord-Brabant en Groningen. Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland zeiden eerder al ja, terwijl Noord-Holland nog in dubio is. Bleker gaf afgelopen week in een debat met de Tweede Kamer aan zich te beraden op hoe het straks verder moet met het natuurbeleid. Wel zal hij de afspraken met provincies die het akkoord accepteren, gestand doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.