Home

Nieuws 249 x bekeken

Gezondheidsraad: blijvend risico op griepvirussen

Den Haag – De dreiging van een nieuwe grieppandemie is niet kleiner geworden na de Mexicaanse griep in 2009. Uitwisseling van kennis tussen veterinairen en de humane gezondheidszorg moet daarom verbeteren.

Dat is een van de punten in het advies dat de Gezondheidsraad donderdag uitbrengt naar aanleiding van de uitbraak van Mexicaanse griep in 2009. De Gezondheidsraad vraagt zich af onder welke omstandigheden griepvirussen bij dieren infecties kunnen veroorzaken bij mensen. Tussengastheren zoals pluimvee en varkens kunnen daarbij een belangrijke rol spelen en die moeten goed in de gaten worden gehouden volgens het advies.

In het advies pleit de Gezondheidsraad daarom voor een betere monitoring van influenzavirussen en het structureel uitwisselen van gegevens tussen de veterinaire en medische instanties die voor deze surveillance verantwoordelijk zijn. Een wereldwijde systematische monitoring op griepvirussen bij dieren ontbreekt. Daarin zou, in internationaal verband, geïnvesteerd moeten worden volgens De Gezondheidsraad. Op die manier kan een mogelijke wereldwijde griepuitbraak sneller gesignaleerd worden.

Ook hoeft er volgens de Gezondheidsraad niet massaal griepvaccins ingekocht worden. In het advies staat dat het niet nodig is om nu al een contract aan te gaan voor de levering van vaccin bij een pandemie. Op basis van snelle en adequate advisering kan de overheid bij een pandemie snel de noodzakelijke stappen zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.