Home

Nieuws 240 x bekeken

'Gerichte aanpak tegen Ehec-bacterie mogelijk'

Den Haag – Er zijn mogelijkheden om ziekmakende Ehec-bacteriën uit de voedselketen te weren. Het bureau risicobeoordeling (Buro) van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) zegt in een advies dat er bepaalde gif-producerende typen kunnen worden geweerd.

Volgens Buro zijn er twee opties om de risico’s van ziekteverwekkende op voedingsmiddelen te beperken. De ene optie is om producten die zijn vervuild met een aantal aangewezen serotypen van de E-coli-bacteriën uit de markt te houden. Risico van die aanpak is dat ziekmakende E-coli-bacteriën van andere (mogelijk nog onbekende) serotypen niet worden gevonden.

Een andere optie is te zoeken naar het gen dat verantwoordelijk is voor de productie van ziekmakende gifstoffen (shigatoxinen) en daarmee vervuilde producten te weren. Het nadeel van die aanpak is dat er ook bacteriën zijn die het gen voor de gifstoffen bij zich dragen, maar die gifstoffen niet aanmaken Dan worden dus producten uit de markt genomen, die geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.