Home

Nieuws 178 x bekeken

'Geen topsectorenbeleid zonder productschap'

Bleiswijk – Een politiek besluit om productschappen af te schaffen betekent een streep door het topsectorenbeleid voor de tuinbouw. Dat zegt LTO Noord Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten bij de aanbieding van de uitvoeringsagenda Tuinbouw en Uitgangsmaterialen aan minister Verhagen.

Het kabinet wil ontwikkeling van innovatie en kennis versnellen door extra geld aan een topsectoren te besteden, waaronder tuinbouw en uitgangsmateriaal.

De agenda bevat concrete plannen om de tuinbouw in 2020 te versterken met geld van overheid en bedrijfsleven. Een belangrijk deel van de bijdrage van het bedrijfsleven aan die plannen komt via heffingen via het Productschap. Circa 60 miljoen, zo valt op te maken uit de agenda. ”Veel bijdragen aan zaken als plantgezondheid, energietransitie en mineralenemissie komen via het PT. Het zou een streep door de rekening zijn als het PT wegvalt. We verwachten dat het kabinet daar rekening mee houdt.” De Tweede Kamer stemde deze week voor opheffing van de schappen, maar het kabinet hoeft dat niet over te nemen.

De topagenda beslaat voor 2012 investeringen van 355 miljoen euro door overheid en bedrijfsleven. Aan de overheid wordt een bijdrage van 152 miljoen euro voor kennis en innovatie gevraagd. Het is niet duidelijk hoeveel extra geld deze bijdrage zou inhouden boven al bestaande subsidieprogramma’s als Pieken in de Delta of groene genetica.

Het bedrijfsleven wil 132 miljoen euro bijdragen, waarvan het PT via bestaande heffingen 60 miljoen inbrengt, waarvan zo’n 29 miljoen euro voor kennis en innovatie en 30 miljoen euro voor marketing en promotie. Het bedrijfsleven moet 40 procent via cofinanciering bijdragen. Ook hier beslaat het grotendeels bestaande uitgaven.

Of registreer je om te kunnen reageren.