Home

Nieuws 166 x bekeken

Geen hoger beroep in zaak proefboring schaliegas

Den Bosch - Ook het Britse bedrijf Cuadrilla gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in Den Bosch die bepaalde dat de gemeente Boxtel een nieuw besluit moet nemen over een proefboring naar schaliegas.

Het bedrijf heeft dat vrijdag laten weten. De bestuursrechter in Den Bosch bepaalde eind oktober dat de gemeente Boxtel geen tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan had mogen verlenen om proefboringen naar schaliegas (aardgas gewonnen uit leisteenlagen) mogelijk te maken. Dat mag alleen als de activiteiten binnen vijf jaar definitief zijn gestaakt. In Boxtel is dat nog maar de vraag: de proefboring is bedoeld om uiteindelijk gas te gaan winnen.

De gemeente besloot eerder al zich neer te leggen bij de uitspraak. "Om praktische redenen geeft Cuadrilla de voorkeur aan een nieuwe start boven een hoger beroep dat afbreuk zou doen aan het scheppen van draagvlak voor het boren naar schaliegas’’, staat in een verklaring die het bedrijf uitgaf. Cuadrilla ziet met vertrouwen een nieuw besluit van de gemeente tegemoet waarin recht wordt gedaan aan de belangen van betrokken partijen.

Een eventuele proefboring naar schaliegas in Nederland zal sowieso niet plaatsvinden voor de zomer van 2012. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft gezegd dat hij de uitkomst wil afwachten van een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke schadelijke gevolgen dat hij laat uitvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.