Home

Nieuws 241 x bekeken

Frustratie groeit bij klimaattop

Durban - De klimaattop in Durban is vrijdagavond geschorst na een rebellie van eilandstaten, ontwikkelingslanden en de EU. Die hadden geklaagd dat een ontwerp eindtekst van gastheer Zuid-Afrika te slap is. Daarin is slechts sprake van beloftes om ergens na 2020 CO2 te verminderen.

,,Met deze eindtekst laten we de wereld koken. Dat is de dood van het klimaat'', zei de Boliviaan Rene Orellana, die de Latijns-Amerikaanse landen vertegenwoordigt.

De EU en haar medestanders zien nu graag vastgelegd dat er uiterlijk in 2015 een akkoord is over beperking van de CO2-uitstoot. Die beperking moet dan in 2020 ingaan. China, India en de VS willen zich liever niet binden. China en de VS zijn 's werelds grootste uitstoters van broeikasgassen.

Minister Karl Hood uit Grenada die onderhandelaars van 43 kleine eilandstaten leidt: ,,We kunnen moeilijk accepteren dat een akkoord pas ergens na 2020 in werking treedt. Dat duurt wie weet hoe lang.''

De onderhandelingen duren al 12 dagen en zouden eigenlijk vrijdag aflopen. Een kerngroep van circa 25 ministers komt waarschijnlijk in de nacht van vrijdag op zaterdag bijeen om een compromis te vinden. Dat willen ze dan later voorleggen aan de algemene vergadering van 194 deelnemende landen.

Nederland is aanwezig met een opvallend kleine delegatie, nog kleiner dan die van Luxemburg of België. Staatssecretaris Joop Atsma bezocht op de cruciale laatste dag een Unilever-fabriek in Durban. ,,Beschamend', oordeelde klimaatwetenschapper en Europarlementslid Bas Eickhout. ,,Nederland speelt hier geen rol meer.''

Of registreer je om te kunnen reageren.