Home

Nieuws 202 x bekeken

Eerste Kamer buigt zich over ritueel slachten

Den Haag - De Eerste Kamer buigt zich dinsdag over het voorstel waarmee Marianne Thieme (Partij voor de Dieren, PvdD) een einde wil maken aan het onverdoofd - ritueel - slachten. Door een uitzondering in de wet mogen joodse en islamitische slagers nu nog slachten zonder de dieren eerst te bedwelmen.

Thieme en een meerderheid in de Tweede Kamer willen daar vanaf, omdat de dieren hierbij extra pijn en stress hebben. VVD, PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks en PvdD in de Tweede Kamer willen dat er alleen nog zonder verdoving worden geslacht als daarbij niet meer dierenleed optreedt dan bij de gewone reguliere slacht. CDA, ChristenUnie en SGP daarentegen vinden dat met een verbod op ritueel slachten aan de vrijheid van godsdienst wordt getornd. Zij vinden dat het dierenwelzijn bij de slacht ook op andere manieren is te verbeteren.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) zei eerder dat hij het aannemelijk vindt dat dieren die zonder verdoving worden geslacht, pijn en stress ervaren, maar dat hij nog niet weet of hij daarom een verbod op onverdoofd slachten wil. Het kabinet komt later met een standpunt.

Of registreer je om te kunnen reageren.