Home

Nieuws 156 x bekeken

Duitse voedingsindustrie optimistisch over export naar Nederland

Berlijn - De Duitse voedingsindustrie is vooralsnog optimistisch over de ontwikkeling van de export naar Nederland. Dat blijkt uit de nieuwe exportbarometer die in opdracht van fabrikantenfederatie Bundesvereiniging der Deutschen Ernährungsindustrie (BVE) is opgesteld door PriceWaterhouseCoopers.

Van de ledenbedrijven voorziet 45 procent de komende zes maanden een groei van de afzet in Nederland, 51 procent gaat ervan uit dat deze kan worden gehandhaafd op het huidige niveau en slechts 4 procent houdt rekening met een daling. Ten opzichte van het voorlaatste conjunctuuronderzoek in mei blijken de verwachtingen daarmee per saldo hoger te liggen, ondanks de voortsmeulende schuldencrisis en de daarmee gepaard gaande economische afmattingsverschijnselen. In mei ging nog maar 35 procent uit van groei en voorzag 6 procent een dalende export naar Nederland.

De schuldencrisis laat de Duitse voedingsindustrie echter ook niet geheel onberoerd. De voedingsexport als geheel zal daaronder het komend half jaar wel duidelijk te lijden krijgen, gelooft in ieder geval 42 procent van de BVE-ledenbedrijven. Maar over de eigen binnenlandse markt zijn de Duitsers eveneens relatief optimistisch. Een grote meerderheid van 70 procent denkt dat de binnenlandse afzet zich in de eerste helft van 2012 niets zal aantrekken van de schuldenproblematiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.