Home

Nieuws 415 x bekeken

’Diermeel duurzamer dan soja’

Venray – Het gebruik van diermeel en Europese grondstoffen in diervoeding is duurzamer dan het invliegen van duurzaam geproduceerde soja uit Zuid Amerika.Dit zei Klaas Breunissen van Milieudefensie donderdag op een bijeenkomst in Venray van LLTB en de provincie Limburg.

Breunissen reageert hiermee op de plannen van Nevedi om samen met ketenpartners vanaf 2015 alleen nog maar soja in te kopen dat afkomstig is van duurzame plantages. Nu is dat nog maar 15 procent.

Nederland importeert jaarlijks 1,8 miljoen ton soja voor gebruik in veevoer. Volgens Breunissen is het veel duurzamer om soja te vervangen voor andere eiwitingredienten zoals diermeel. ”Diermeel is een prachtig product. Enige voorwaarde volgens ons dat het diermeel niet aan koeien wordt verstrekt en dat varkens diermeel van kippen krijgen en andersom”. Ook wil Breunissen dat er meer aandacht en geld komt voor de productie van veevoergewassen in Europa.

Volgens Paulien van de Graaff, beleidsmedewerker bij Nevedi (Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie) is soja niet zo makkelijk te vervangen omdat het goedkoop en zeer eiwitrijk is. Daarnaast blijkt uit studies van het LEI dat alternatieven als erwten en lupine een grotere milieubelasting veroorzaken dan soja. Van de Graaff onderschrijft dat de productie van soja ook negatieve kanten heeft. ”Met het streven om alleen maar duurzame soja in te kopen slaan we een belangrijke slag”, aldus van de Graaff.

Vandaag tekenen de ketenpartners van Nevedi (zuivelcoöperatie FrieslandCampina, de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), de productschappen Pluimvee en Eieren en Margarine, Vetten en Oliën, LTO Nederland en de supermarktketens Albert Heijn, C1000, Superunie, Jumbo en Lidl.) naar verwachting een intentieverklaring om zich in te zetten om vanaf 2015 enkel nog duurzame soja in te kopen. Voor de extra kosten tot 2015 is een fonds geopend waar de ketenpartners een bedrag in stoppen. Totaal gaat het om 7 miljoen euro, waarvan Nevedi 1,4 miljoen europ bijdraagt. Nevedi hoopt dat na 2015 te extra kosten van duurzaam soja minder hoog zullen zijn als nu doordat er meer wordt ingekocht.

Regels voor de productie van duurzame soja (ten opzichte van conventioneel soja) is dat er geen waardevolle natuurgebieden zoals het Amazone-gebied in Zuid Amerika voor hoeven te wijken, de lokale boeren er een reëel inkomen aan overhouden, de arbeidsomstandigheden voldoen aan de internationaal geldende normen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen binnen de grenzen blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.