Home

Nieuws 554 x bekeken

China importeert flink meer appels en peren

Peking – De Chinese import van zowel appels als peren groeit snel. Met name Belgische perenexporteurs profiteren van een door China goedgekeurd importprotocol.

China zelf oogst in het seizoen 2011/2012 circa 35 miljoen ton appels, 5 procent meer dan in het vorige seizoen. Dat schrijft de landbouwvertegenwoordiging van de Verenigde Staten in China.

De appelimport van China stijgt volgens de raming 8 procent tot 80.000 ton. Chili en de VS zijn de twee grote leveranciers van importappels. De import van peren is zeer beperkt, maar groeit wel met 46 procent tot 500 ton, waarbij België met de ook in Nederland populaire Conference-peer is uitgegroeid tot verreweg de grootste leverancier.

De export van Chinese appels stijgt op jaarbasis met 4 procent tot 110.000 ton. De Chinese export blijft voor het overgrote deel beperkt tot bestemmingen in Zuidoost-Azië en Rusland. De perenexport daalt op jaarbasis met meer dan 5 procent tot 400.000 ton, vooral door hogere prijzen die samenhangen met hogere lonen.

De Chinese productietoename is vooral het gevolg van een groei van het areaal met 3 procent tot 2,2 miljoen hectare. De stijging vindt volgens de rapporteurs met name plaats in West-Chinese provincies als Gansu, Shaanxi, Ningxia en Xinjiang. Marges staan onder druk doordat arbeidskosten snel toenemen.

Ongeveer 70 procent van de appelproductie betreft het ras Fuji. In Europa bekende raseen als Gala en Red Delicious alsmede een groep Chinese rassen zoals Guogang en Qingguan vormen de rest van de productie. De rapporteurs spreken van voortdurende verbetering van de kwaliteit van de productie.

De perenproductie komt in de raming uit op 15,6 miljoen ton, wat bijna 4 procent meer is dan de 15 miljoen ton die in het seizoen 2010/2011 is geoogst. Het areaal is licht dalende, wat impliceert dat de productie van de bomen toeneemt. Het areaal daalt omdat boeren overstappen op beter renderende gewassen als druiven en kersen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.