Home

Nieuws 232 x bekeken

CDA nog niet klaar met Blankenburgtunnel

Den Haag - De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil meer informatie van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) over de tracékeuze voor een nieuwe snelwegtunnel in de Rotterdamse regio. Woensdag besloot Schultz dat de nieuwe verbinding onder de Nieuwe Waterweg via de te bouwen Blankenburgtunnel tot stand moet komen.

In de regio zijn niet alle gemeenten daarvan overtuigd en ook milieuorganisaties en de ANWB willen liever een ander tracé: de meer westelijk gelegen Oranjetunnel. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil weten hoe Schultz die kritiek pareert. In een debat maandag over infrastructurele projecten in heel Nederland wil hij de minister hierover aan de tand voelen. Wellicht wil hij daarna een apart debat over de kwestie.

,,Ik zie wel voordelen aan de Blankenburgtunnel, maar ik wil weten hoe de minister met de kritiek omgaat'', aldus De Rouwe. Net als zijn VVD-collega Charlie Aptroot vindt hij dat het Rotterdamse bedrijfsleven moet bijspringen om de nieuwe tunnel tolvrij te houden.

Volgens PVV-Kamerlid Richard de Mos heeft zijn partij landelijk nog geen afweging gemaakt. De Mos zit ook in de Haagse gemeenteraad en daar heeft hij gepleit voor de Oranjetunnel. ,,Voor de regio Haaglanden zou de Oranjetunnel beter zijn, maar de landelijke fractie moet er nog naar kijken. We kennen de gevoeligheden.''

GroenLinks ziet liever helemaal geen nieuwe wegverbinding in de regio, maar als er dan toch een moet komen, dan liever de Oranjetunnel. Ook D66 is voorstander van deze tunnel, de ChristenUnie wil dat Schultz nog eens naar dit alternatief kijkt.

De PvdA kiest ook liever voor de Oranjetunnel, aldus Kamerlid Sharon Dijksma. ,,Wij zijn heel bezorgd over deze keuze. De Blankenburgtunnel doorkruist natuurgebied en de inspraak is niet goed geregeld.''

SP'er Farshad Bashir voelt eveneens meer voor de Oranjetunnel. ,,Schultz heeft alleen met haar portemonnee gekozen en niet met haar verstand. Ik verwacht dat zij keihard wordt teruggefloten.''

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.