Home

Nieuws 260 x bekeken

Bleker wil Horst aan de Maas niet als trend

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) bemoeit zich nu niet met de besluitvorming rond de komst van een grote veehouderij met 1,2 miljoen kippen en 35.000 varkens in Horst aan de Maas (Limburg).

Maar hij waarschuwde donderdag in de Tweede Kamer wel dat hij niet wil dat dit voorbeeld veel navolging krijgt.

”Als dit het begin van een trend is, dan is dat reden om een grens te stellen”, aldus Bleker. SP en PvdA vroegen de bewindsman de komst van deze megastal tegen te houden of in elk geval uit te stellen tot er in 2012 meer bekend is over bijvoorbeeld de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid.

Bleker riep gemeenten al op om ook in 2012 niet mee te werken aan nieuwe aanvragen voor megastallen. Hij maakte onlangs al duidelijk dat hij vooralsnog geen reden ziet grenzen te stellen aan de grootte van een veebedrijf, aangezien gemeenten en provincies prima zelf kunnen beslissen of een groot bedrijf past of niet. Wel vindt hij dat de gewone familiebedrijven moeten kunnen groeien en dat er in Nederland geen plaats is voor ”gigaondernemingen”.

Bleker verweet PvdA, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren donderdag dat ze veel te veel belang hechtten aan de grootte van een bedrijf. Hij toonde zich teleurgesteld dat partijen voorbijgingen aan de uitkomsten van de dialoog over megastallen onder leiding van Hans Alders.

Daaruit bleek volgens hem dat het niet zozeer om de omvang van een veebedrijf gaat, maar dat er zorgen zijn om de gevolgen voor de volksgezondheid, het dierenwelzijn en de productiewijze van het vlees. ”Enkelen van u gaan voorbij aan die uitkomst en hebben het alleen maar over aantallen.”
Tjeerd van Dekken (PvdA) vindt juist dat de staatssecretaris te gemakkelijk voorbijgaat aan de protesten tegen megastallen en de risico’s ervan voor de volksgezondheid. ”De manier waarop we in Nederland dieren houden, is echt niet normaal. In Horst aan de Maas komen net zo veel dieren als er mensen wonen in Amsterdam.”

Of registreer je om te kunnen reageren.