Home

Nieuws 224 x bekeken 1 reactie

Bleker vordert tonnen aan vergoeding terug

Den Haag - Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vordert zeker 700.000 euro terug van akkerbouwers die een vergoeding hebben gekregen voor de oogstschade in 2002.

De oogstschaderegeling is in het leven geroepen na de overvloedige regenval in augustus 2002. Op dat moment was het nog niet mogelijk gewassen te verzekeren tegen regenschade. In totaal heeft het ministerie 3,8 miljoen aan vergoedingen uitgekeerd. Daarvan wordt nu zeker 7 ton teruggevorderd.

Volgens een overzicht dat het ministerie aan agd.media heeft vrijgegeven heeft het ministerie in 2010 van negen ondernemers in totaal bijna 306.000 euro terug gevorderd en dit jaar van veertien ondernemers ruim 394.000 euro. Die bedragen zijn inclusief wettelijke rente, die bovenop de verkregen vergoeding komt.

Er zijn gevallen bekend van ondernemers die behalve de vergoeding, daarnaast ook nog duizenden euro's aan wettelijke rente moeten terug betalen. Een akkerbouwer uit het noorden van het land kreeg een vergoeding van ruim 89.000 euro en moet nu meer dan 107.000 euro terugbetalen.

De staatssecretaris eist de verleende subsidie terug omdat de ondernemers zich niet hebben gehouden aan de voorwaarden. Een van de voorwaarden is dat de ondernemers zich gedurende een aaneengesloten periode van vijf jaar verzekeren tegen regenschade.

Een aantal van de agrarisch ondernemers heeft niet aan die voorwaarde voldaan. In sommige gevallen hebben de ondernemers wel vijf jaar verzekeringspremie betaald, maar volgens het ministerie te laat om te kunnen voldoen aan de voorwaarden. Over de zaak worden verschillende juridische procedures gevoerd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wordt die 7 ton nu verdeeld over de gedupeerden die wel aan de voorwaarden voldaan hebben, of vloeit het toe aan de algemene middelen? Dat laatste zou niet terecht zijn, omdat er a.g.v. de schade van 2002 5,6 miljoen geclaimd is (omdat andere criteria zijn gaan gelden in 2006, dan waar in 2002 van uit gegaan zou zijn) en er een maximering was van 3,8 miljoen op basis van de schattingen in 2002. Zo heeft het LEI ook geblunderd met normbedragen m.b.t. knolselderij bijv..

Of registreer je om te kunnen reageren.