Home

Nieuws 1724 x bekeken 26 reacties

Beelden konijnenstal 'schokkend'

Rijswijk - "Hier kan je nooit trots op zijn. Het is een schokkend filmpje. Maar de zaken veranderen ten goede.’" Dat zegt konijnenhouder Sjef Lavrijsen in reactie op beelden van Ongehoord.

Deze actiegroep filmde heimelijk bij hem en andere konijnenfokkers en zette het beeldmateriaal van dode, zieke en gewonde dieren maandag op internet (achtergeslotendeuren.org).

Lavrijsen, die ook voorzitter is de vakgroep konijnenhouderij van LTO Nederland, reageert op persoonlijke titel. "De sector is een slag aan het maken en investeert in welzijnshokken met meer bewegingsvrijheid. Inmiddels is al een deel van alle konijnen op deze wijze gehuisvest. De rest volgt volgens richtlijnen van de overheid voor 2016. Zelf heb ik ook een nieuwe stal in gebruik genomen. Nederland loopt Europees voorop."

Op beelden die de actiegroep vlak voor Kerstmis publiceerde, is volgens Lavrijsen het oude deel van zijn stallen te zien. "Maar ook met nieuwe hokken kan je dit niet volledig voorkomen, maar het is wel een verbetering. Als je dieren houdt, gaat altijd een deel dood. Konijnen zijn geen sterke dieren. Als ze ziek worden, sterven ze snel."

De fokker zegt dat de actievoerders ‘s nachts tijdens een inbraak hebben gefilmd. "Dan kan je dat soort beelden maken. Ze hadden ook onverwacht kunnen aanbellen en dan waren ze welkom geweest.'' Lavrijsen heeft aangifte gedaan bij de politie. ,,Ze hebben schade veroorzaakt. Een konijn raakte door de schrik verlamd. Dat is op de beelden te zien."

LTO heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gevraagd op te treden en de politie aan te sporen de actievoerders op te pakken. Voorzitter Albert Jan Maat: "Met selectief gemaakte beelden en gemonteerde opnames wordt een beeld neergezet van deze sector, dat niet overeenkomt met de werkelijkheid."

Nederland telt circa 75 professionele konijnenhouders. Per jaar worden ruim 1,9 miljoen vleeskonijnen afgemest. Van de binnenlandse consumptie is 54 procent Nederlands konijnenvlees.

Lees ook: LTO: doe aangifte tegen inbraken actiegroep Ongehoord

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Valt het ongewenst betreden van andermans eigendom onder maatschappij bepaalt op boerenerf? Als er via stemming makerij invloed moet wordn verkregen op het boeenerf lijden we als democratisch land wel aan ernstige gestlijke verpaupering. Dit valt bij mij niet onder democratisch toegestaan handelen Lijkt meer op zwart makerij zoals in totalitaire systemen normaal is.

 • no-profile-image

  dat er overleg is met groepen die iets willen veranderen is OK
  dat actiegroepen inbreken is achterbaks en zeer verwerpelijk
  het moet toch mogelijk zijn om die fguren te traceren om vervolgens op zeer grove wijze HUN privisie te schenden
  laat LTO daar maar budget voor vrijmaken, want van onze overheid hebben we niets te verwachten

 • no-profile-image

  een bezorgde burger

  Mensen worden soms ziek, kunnen een been breken of zelfs een lichaamsdeel missen tijdens de geboorte. Dieren zijn soms net mensen en ook bij dieren kunnen dit soort zaken voorkomen. Als een vreemd persoon de dieren met vreemde apparatuur gaat fotograferen en filmen met veel licht, midden in de nacht, dan schrikken dieren en gaan ze bij elkaar of zelfs op elkaar zitten om zo ver mogelijk weg van 'het gevaar' te zijn.

  Deze mensen hebben ingebroken en een hele sector onterecht zwartgemaakt. Daarop staat wat mij betreft gevangenisstraf. Verder moet de sector vooral blijven werken aan verdere verbeteringen en zorgen dat ze de beste konijnenhouderij ter wereld blijven. Nederland is een voorbeeld en verbeterd iedere dag. Niet dankzij zulke criminelen die alleen maar onwetende burgers op deze wijze onwetend houden, en vooral hun eigen financiën willen spekken om vervolgens naar geld te vragen voor dierenwelzijnverbetering. Wat doen ze eigenlijk met dat geld??

  Hebben die actievoerders werk of worden ze door de Staat betaald? Door ons dus. Moeten we dat niet eens gaan uitzoeken en op internet gaan plaatsen. Ze volgen en filmen en geluidsbanden opnemen. Daar zullen ze vast geen bezwaar tegen hebben ,gezien hun eigen werkmethoden.

  Wat mij betreft mogen deze lui per direct opgespoord worden en met gevangenisstraf bestraffen, en de organisatie beboeten omdat ze zich hiervoor leent. LTO en alle andere boerenorganisaties hebben hier een taak. Nadrukkelijk.

 • no-profile-image

  Margje Veldhuizen

  Ik ben het volkomen eens met een bezorgde burger dit zijn mensen die dieren boven mensen plaatsen. Zaterdagavond laat is mijn schoonzoon overleden op 46 jarige leeftijd dan ga je toch ook niet zeggen dat is het ziekenhuis hun schuld?. Hier wou ik het bij laten

 • no-profile-image

  A. Altena

  EEn afbreker kan meer veroorzaken dan duizenden opbouwers kunnen maken. Triest maar waar. Hoe lang nog staan we klaar om altijd maar aan het werk te zijn, om geld te verdienen voor de maatschappij, om zo ook daadwerkelijk onze minder goed bedeelden van een goed bestaan te voorzien

 • no-profile-image

  Triest

  Bezorgd burgertje, A) het is de landbouw (daarbij hoort ook de veehouderij) die nogal wat subsidies opstrijkt...dus door de maatschappij betaalde centen. Uw reactie is dus enigszins misplaatst. B) U hebt ook lekker uw oogkleppen op heh; beweren dat het de lampen zijn waardoor de dieren bij elkaar kruipen voor zogenaamd "gevaar".
  Een kale rooster"vloer" waardoor tocht door hun o zo welzijnsvriendelijke hok giert als oorzaak is niet bij u opgekomen???
  En dat NL een voorbeeld zou zijn is echt wel discutabel.
  Het feit dat deze groep zichzelf nogal brutaal toegang verschaft op betreffende bedrijven vind ik ook niet heel netjes, en mag wat mij betreft ook bestraft worden. Des te meer gezien het feit dat meneer Lavrijsen zijn bedrijf openstelt voor publiek, dus ook voor een publiekelijke discussie...

 • no-profile-image

  Zulke filmpjes kan je ook maken in dierentuinen alsook bij burgers thuis,het is allemaal betrekelijk.
  Desondanks is het wel goed dat er naar gekeken word.
  Het grote euvel is n.l. dat men gewend is aan goedkoop voedsel,we zijn er zelfs verslaafd aan.
  Meneer Triest weet ook niet dat de meeste agrariers het zonder subsidie moeten doen en dus voor een vrije open markt moeten produceren en moeten opboksen tegen een goedkoop buitenland die het minder nouw nemen met welzijn.
  Gelukkig voor u dat het loon dat u ontvangt beschermt word een CAO en u niet voor een pools loontje hoeft te werken.

 • no-profile-image

  J. de Jong

  Kiezen of delen...
  Mensen die s'nachts inbreken hoeven s'morgens niet bij hun werkgever te verschijnen, deze zien er waarschijnlijk aardig slechter uit dan de konijnen. Aanpakken zulke bijstandtrekkers!
  Slapen konijnen normaal gesproken niet in een hol? Dit vaak het liefst bovenop elkaar of moeten ze ook een huis met een bank en een centrale verwarming?
  Konijnenfokkers in Nederland hebben vrijwel allemaal nestkastjes en een CV in de stal. Gezien de ziekten, het fokbeleid en de opbrengsten is er geen budget om er een paradijsje van te maken.
  De mest en de dode (ziekmakende) konjijnen moeten ook afgevoerd worden. Daarna nog even voeren, verzorgen en ontsmetten. Werken tot 22:00u is dan geen uitzondering.
  In de restaurants wordt snel 25 a 30 euro voor het klaargemaakte stukje vlees betaald. De fokker krijgt tien maal minder, hoeveel dieren moet je dan houden voor een goed loon? Een diervriendelijke oplossing is geboden met dan ook een voorbeeldberekening van de opbrengsten.
  De fokker mag stoppen en zijn geliefde huis/boerderij verkopen en daarmee een schakel uit de toch al niet goed lopende economie halen. Of laten we alles stoppen dan kunnen we met z'n allen paardjes houden en caravans opslaan in de vrijgekomen stallen. Wat een rust, geen dierenleed, geen 'eigen' voedselvoorziening en een goed plekje voor de caravan. Brandnetelsalade met water deze kerst?

 • no-profile-image

  intens triest

  Inbreken in stallen is verboden. Maar.....................de getoonde beelden blijven natuurlijk wel de werkelijkheid. Dat konijnenhouders boos worden om de inbraak is begrijpelijk. Dat misstanden in deze sector aan de orde gesteld worden, is ook begrijpelijk. het blijft een feit dat deze toestanden niet kunnen. DE SECTOR HAD DAT AL LANG MOETEN UITBANNEN. Dit is niet gebeurd, men verschuilt zich achter data, verwijzend naar de toekomst. Dit moet je voor zijn en daarom rechtvaardig ik wat er is gedaan, zodat wantoestanden bestreden moet kunnen worden. Als in een gevangenis wantoestanden heersen en er worden illegaal beelden gemaakt, is men plotseling blij dat het aan de orde komt......................Dus................... sector schaam je voor hetgeen te zien is in jullie stallen.

 • no-profile-image

  Hans-k

  Het leven is een kwestie van gezond zijn/blijven om uiteindelijk dood te gaan. 100% gezond zijn/blijven lukt NOOIT. Het leven laat dat domweg niet toe. Of dat is in de vrije natuur, in een hok of in een penthouse in Rotterdam. Allemaal geen garantie dat wij mensen en dieren niet ziek worden. Zieke dieren filmen in een hok staat daarmee gelijk aan het filmen van zieke dieren in de vrije natuur. Alleen wordt er van de dierenactivisten geëist dat dieren in een hok nooit ziek worden/dood gaan. Een utopie! Mensen/dieren worden ziek en/of gaan gewoon een keer dood (maar theroretisch is dat volgens de dierenactivisten niet mogelijk).

 • no-profile-image

  Hans-k je hebt gelijk. Dieren en mensen worden ziek en gaan uiteindelijk allemaal dood. Alleen de weg er naar toe kun je op verschillende manieren bewerkstelligen. En de beelden zeggen dat hier verbetering mogelijk moet zijn, wetende dat inbreken niet mag. Maar jouw theorie vind ik wel een interessante, doet genoegen aan de werkelijkheid. De beelden ook!

 • no-profile-image

  Hans-k

  @Slim, maar als "de weg er naar toe" echt zo zorgelijk is voor deze dierenactivisten waarom filmen ze dan niet overdag het gehele productieproces (want dat geeft een beeld van de "weg er naar toe") en laten zij of wie dan ook die beelden zien aan iedereen die het wil weten. Als dat produktieproces echt zo schokkend is, dan hebben ze aan dat soort beelden toch genoeg? Maar ze vinden dit zelf ook niet schokkend genoeg, gezien hun nachtelijke actie. En nogmaals, zieke dieren kun je overal en altijd filmen, ongeacht de huisvesting of levenswijze in de vrije natuur. Ga maar eens een dag in de wachtkamer van de dierenarts zitten.

 • no-profile-image

  @Hans-k: Ooit een boer met een riek in zijn hand achter je aan gehad??? Boeren en jagers laten zich niet filmen.
  Maar nogmaals: ik snap je redenering en respecteer die ten zeerste, alleen de beelden kun je niet ontkennen, die zijn waarheidsgetrouw. Jammer genoeg.

 • no-profile-image

  Hans-k

  @Slim, als ik jou was zou ik het voortaan gewoon even vragen om te filmen. Immers Lavrijsen geeft toch zelf aan dat je dan welkom bent.

 • no-profile-image

  Nee, zo zit Slim en zn groengestoorde soortgenoten niet in elkaar.
  Het moet zo negatief mogelijk overkomen,dus speuren we stiekem de hele stal af want er zit vast tussen die duizenden dieren die het wel goed hebben wel iets wat niet goed is zodat dat breed uitgemeten kan worden.
  En dan filmen ze het van links naar rechts van onder naar boven en weer trug.
  Die Slim kan nog niet eens voor zich zelf zorgen ,laat staan voor een soortgenoot of een ander dier.
  Hans-K: dan heeft tante Slim het nog over je theorie o,o,o
  Het is gewoon de praktijk.!!!!!

 • no-profile-image

  @Hans-k: Ooit een boer met een riek in zijn hand achter je aan gehad??? Boeren en jagers laten zich niet filmen.
  Maar nogmaals: ik snap je redenering en respecteer die ten zeerste, alleen de beelden kun je niet ontkennen, die zijn waarheidsgetrouw. Jammer genoeg.

 • no-profile-image

  @Slim, of moet ik al weer zeggen Leo?
  Onzin van de bovenste plank,Als die boer of jager met een riek achter je aanzit film je dat toch ook effe? Als een achterbaks groepje ,s nachts in stallen kan filmen moet dit toch een peuleschil zijn?Heb je meteen mooi bewijs dat boeren en jagers echt zulk tuig zijn.
  Of ben ik nou zo dom?

 • no-profile-image

  Ja, Leo's vriend. Je bent idd erg dom.

  Hans-k je hebt gelijk. Dieren en mensen worden ziek en gaan uiteindelijk allemaal dood. Alleen de weg er naar toe kun je op verschillende manieren bewerkstelligen. En de beelden zeggen dat hier verbetering mogelijk moet zijn, wetende dat inbreken niet mag. Maar jouw theorie vind ik wel een interessante, doet genoegen aan de werkelijkheid. De beelden ook!

 • no-profile-image

  tjonge jonge jonge hee, van de 1,9 miljoen konijnen die er afgemest worden in nederland moeten ze diep in de nacht inbreken om een paar konijnen te vinden, wat een zielige lui.
  Ze moeten naar de Oostvaardersplassen gaan, daar kunnen ze gewoon overdag dieren filmen die er veel en veel erger aan toe zijn zonder crimineelgedrag te vertonen.

 • no-profile-image

  @Slim/Leo,Wel stoer van je dat je nooit ingaat op redelijke argumenten van wie dan ook maar alleen je eigen bekrompen waarheid achternaloopt

 • no-profile-image

  Het is lekker rustig met lompe leo, die zit lekker zijn konijntje op te peuzelen !!!!!!! Morgen 2e kerstdag eet die een lekker fazantje !!!!

 • no-profile-image

  Hans-k je hebt gelijk. Dieren en mensen worden ziek en gaan uiteindelijk allemaal dood. Alleen de weg er naar toe kun je op verschillende manieren bewerkstelligen. En de beelden zeggen dat hier verbetering mogelijk moet zijn, wetende dat inbreken niet mag. Maar jouw theorie vind ik wel een interessante, doet genoegen aan de werkelijkheid. De beelden ook!

 • no-profile-image

  Nu hebben ze in een stal gefilmt waar de dieren elke dag te eten en te drinken hebben en 99% van de dieren gezond is waarvan die 1% dood en/of erg ziek is welke dan op tv te zien zijn ,ze hebben hun vader of moeder die dood ligd te gaan toch ook niet op tv getoond.Tevens op dit moment zijn de konijnen die in de natuur loslopen weer die bekende miximetose ziekte waaraan 80% doodgaat , waarom filmen ze dat niet, ik weet het wel want dat is natuur en moeilijker te filmen ,in een schuur al moeten we inbreken is makkelijker ,Wat een dierevrienden tuig,tuig,en nog eens tuig ,ik en vele normale nugter denkende mensen kotsen van die maatschappelijk ontspoorde lui.

 • no-profile-image

  nog groffer

  @dekker: ik zou eerst maar eens fatsoenlijk Nederlands leren. Wat een domoor ben jij.

 • no-profile-image

  Lekker belangrjk !!!!! Dekker heeft wel GELIJK !!!!!!

 • no-profile-image

  Hans-K

  Deze "actievoerders" proberen met deze actie ook de konijnenhouderij publiekelijk in een geheimzinnig "daglicht" te plaatsen door 's nachts in te breken. Dit terwijl ze gewoon overdag bij de konijnenhouder konden aanbellen om een film te maken over de konijnenhouderij, niets geheimzinnig aan dus. Het is juist deze actieclub die zelf achter gesloten deuren werkt, maar dat zal wel moeten als ze er zelf illegale handelswijzen op na houden.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.