Home

Nieuws 1394 x bekeken

Argentinië beperkt koop landbouwgrond door buitenlanders

Buenos Aires – De Argentijnse Senaat heeft een wet aangenomen die de mogelijkheden om landbouwgrond te kopen voor buitenlandse partijen sterk beperkt.

Volgens de wet mogen buitenlanders niet meer dan 1.000 hectare grond kopen in de Pampas, het meest vruchtbare landbouwgebied van Argentinië.

De wet bepaald ook dat niet meer dan 15 procent van de 20 miljoen hectare landbouwgrond in Argentinië in buitenlandse handen mag zijn. Van die 15 procent mag weer niet meer dan 30 procent in handen zijn van individuen of bedrijven uit een specifiek land. In de wet staat dat er een landelijke inventarisatie van grondposities moet komen.

Op dit moment is in Argentinië volgens de overheid zo’n 7 procent van de landbouwgrond in buitenlandse handen. Deutsche Bank schrijft dat het werkelijke percentage hoger dan 7 procent maar niet hoger dan 10 procent ligt. Omdat de markt nog steeds vooral gedreven wordt vooral door lokale spelers zal het effect volgens Deutsche Bank op de grondmarkt beperkt zijn.

Het Chinese landbouwbedrijf Heilongiang Beidahuang verklaarde dit jaar meer dan een miljard euro te investeren in het leasen en ontwikkelen van 300.000 hectare landbouwgrond in de provincie Rio Negro. Via een joint-venture met het Argentijnse Cresud kan het ook landbouwgrond kopen.

Laatst werd erkend dat het Saoedische Almarai veevoergrondstoffen voor zijn melkvee- en kippenbedrijven wil veiligstellen door 12000 hectare landbouwgrond in Argentinië te kopen.
Argentinië volgt het voorbeeld van Brazilië en Oekraïne, die eerder bekendmaakten buitenlands bezit van landbouwgrond aan banden te leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.