Home

Nieuws 171 x bekeken 1 reactie

'Afspraak 241 miljoen voor Oostvaarderswold bestaat niet'

Zwolle – Staatssecretaris Henk Bleker betwist de bewering van Flevoland dat er afspraken op schrift staan die hem verplichten 241 miljoen euro aan de provincie over te maken. Hij erkent slechts aanspraken op 81 miljoen.

Donderdag diende voor de rechtbank in Zwolle een bodemprocedure tussen de twee partijen over de financiering van het Oostvaarderswold. Flevoland, dat de zaak heeft aangespannen, vindt dat Bleker eenzijdig overeenkomsten opzegt. De staatssecretaris is het daar niet mee eens.

Dat hij nog financiële verplichtingen heeft, ontkent Bleker niet. Hij stelt echter dat deze niet groter zijn dan 81 miljoen euro, waarvan zo’n 60 expliciet voor het Oostvaarderswold. De 241 miljoen is volgens zijn advocaat nergens vastgelegd. De provincie denkt daar anders over; een eenvoudige rekensom op basis van stukken met handtekeningen zou dat bewijzen.

Dat hier onenigheid over bestaat, komt doordat de afspraken over het Oostvaarderswold gemaakt zijn in een periode dat de betrekkingen tussen het toenmalige ministerie van landbouw en Flevoland uitstekend waren. Het leek toen niet nodig alle bepalingen volledig juridisch dichtgetimmerd vast te leggen. Met het aantreden van Bleker raakten de verhoudingen echter bekoeld.

”Het is onacceptabel dat gemaakte afspraken, waarnaar feitelijk door het Rijk gehandeld is, door de staatssecretaris niet worden nagekomen”, zei de advocaat van Flevoland. ”De redenen zijn enkel financieel van aard. De staatssecretaris wil bezuinigen en kiest er dan voor om afspraken niet na te komen.”

Volgens de advocaat van Bleker is dit onjuist. Hij stelt dat aan het oorspronkelijk aan Flevoland beloofde bedrag van ruim 50 miljoen euro later slechts 27,7 miljoen is toegevoegd. Hoe de provincie bij 241 miljoen komt, is hem een raadsel. Overigens had hij een belangrijk stuk voor zijn bewijsvoering te laat ingediend; dat mag nu niet worden gebruikt.

De zitting werd bijgewoond door een handjevol boeren uit het gebied. Zij vinden het onbegrijpelijk dat de provincie Flevoland de ontwikkeling van het natuurgebied tegen de wens van het kabinet in doorzet. De ondernemers verkeren al jaren in onzekerheid doordat niet duidelijk is wat er met dit gebied gaat gebeuren.

De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak.

Eén reactie

  • no-profile-image

    die natuurveringing loopt steeds verder voor de muziek uit,dat ging altijd goed tot de crisis, en zu zit je er mee dat het geld dat nog niet ontvangen is, al is uitgegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.