Home

Nieuws 795 x bekeken 2 reacties

Affaire Turks stro breidt uit

Den Haag - Veel meer dan de tachtig veebedrijven die Turks tarwestro hebben ontvangen, moeten twintig weken lang worden gevolgd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op mogelijk dierziektebesmettingen.

Dit blijkt uit informatie van de twee Nederlandse handelaren die tussen eind oktober en half november stro hebben ontvangen uit Turkije. Bij strohandelaar Terpstra uit Uithuizen is de NVWA pas maandag begonnen met het in beeld brengen van de ontvangers van het stro. Bij de andere handelaar, een strohandelaar uit Damwoude, heeft de NVWA al eerder adressen ontvangen. Deze handelaar zou meer dan 100 veebedrijven rechtstreeks hebben beleverd.

De veebedrijven die moeten worden gemonitord, worden niet geblokkeerd. Wel moet minstens twee keer bloedonderzoek worden verricht op deze bedrijven. Niet duidelijk is verder of de monitoring ophoudt bij de bedrijven die stro hebben ontvangen. Een vraag is bijvoorbeeld of ook nuchtere kalveren moeten worden gevolgd als die naar een kalverhouderij gaan.

Strohandelaar Terpstra heeft inmiddels een toezegging van staatssecretaris Henk Bleker dat hij volledig schadeloos wordt gesteld voor alle schade die hij lijdt door de affaire. De andere handelaar heeft nog geen toezeggingen zwart op wit.

De twee handelaren storen zich er enorm aan dat de NVWA in eerste instantie toestemming gaf voor de import van het stro, terwijl de dienst nu de indruk wekt dat de handelaren met een illegale activiteit bezig waren.

Lees ook: VWA ging zelf in de fout bij import Turks stro

Laatste reacties

  • ed12345

    Holy smoke wat betalen jullie nu voor stro dat dat helemaal uit turkye kan komen

  • klaas.van.der.horst1

    Hoi Ed,

    Dit was vorig jaar. Er is nog steeds tekort aan ruwvoer, maar uit Turkije komt het niet meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.