Home

Nieuws 663 x bekeken

Aardbei helpt veiling Zaltbommel aan omzetrecord

Zaltbommel – De coöperatieve tuinbouwveiling Zaltbommel heeft tot en met 5 december een omzet gerealiseerd van 34 miljoen euro.

Met nog enkele weken te gaan, hoopt de veiling de grens van 35 miljoen euro te passeren. In 2010 werd nog een opbrengst van bijna 33 miljoen euro geboekt. De recordopbrengst wordt opnieuw toegeschreven aan de gestegen omzet in aardbeien.

Het volume aardbei steeg dit jaar met 40 procent tot een totaalomzet van 12 miljoen euro. Daarmee vormt de productgroep eenderde van de totale omzet van de veiling.

In glasgroenten waren de ontwikkelingen minder positief. De belangrijkste productgroep, paprika, boekte een omzetverlies van bijna 10 procent, tot een bedrag van 7 miljoen euro. Ook in komkommer werd verlies geleden.

“Eigenlijk ging het in de hele groentehoek moeizaam”, aldus veilingdirecteur Peter van Osch. “Dat geeft een dubbel gevoel. Natuurlijk zijn we tevreden met een recordomzet, maar aan de andere kant heeft een belangrijk deel van onze leden niet zo’n goed jaar gekend.”

Doelstelling voor 2012 is om het rendement te verbeteren. De veiling kijkt daarvoor nadrukkelijk naar mogelijkheden om samen te werken. Van Osch sluit daarbij een mogelijke fusie met andere veilingen niet uit. “Met het bereiken van omzetverbetering hebben we laten zien een stabiele coöperatieve partij zijn. Als er vanuit onze achterban wensen zijn om te fuseren, dan onderzoeken we dat. Die wens is nog niet concreet uitgesproken.”Of registreer je om te kunnen reageren.