Home

Nieuws 255 x bekeken 1 reactie

'Aantal varkensbedrijven in vijf jaar gehalveerd'

Nieuwegein – De NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed (NVM A&LV) verwacht dat in 2013 de grootste krimp van de varkensstapel gaat plaats vinden.

Over vijf jaar verwacht de makelaarsorganisatie dat het aantal bedrijven is gehalveerd. De NVM A&LV baseert zich op de jongste cijfers van het aantal te koop staande varkenshouderijen en de ontwikkelingen in de sector.

Een groot aantal varkensbedrijven zou moeten stoppen omdat ze verliesgevend zijn. Vanwege de strengere wetgeving op het gebied van welzijn (Varkensbesluit) en milieu (Besluit Huisvesting) die in 2013 van kracht worden, wordt de sector nog meer geconfronteerd met extra kosten. Voor veel varkensbedrijven zijn de investeringen die hiermee gemoeid zijn, te hoog.

In het verleden bood de ruimte-voor-ruimteregeling nog enige uitweg: varkensbedrijven werden opgekocht en omgezet naar bouwkavels voor woningen. Echter, projectontwikkelaars en locale overheden zijn terughoudend geworden bij de opkoop van dergelijke bedrijven vanwege de economische situatie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hennie

    Volgens mij klopt de kop van dit artikel niet, het gaat over halvering van het aantal varkensbedrijven en niet over het aantal varkens.

Of registreer je om te kunnen reageren.