Home

Nieuws 315 x bekeken 1 reactie

90 procent van de bedrijven op tijd klaar voor groepshuisvesting

Wageningen – 90 procent van de Nederlandse zeugenbedrijven zijn per 2013 omgeschakeld naar groepshuisvesting. Dat meldt Landbouweconomisch Instituut LEI op basis van een inventarisatie onder de vermeerderingsbedrijven.

De 10 procent van de bedrijven die hun dieren niet op tijd in groepshuisvesting hebben, geven financiële problemen als voornaamste reden dat ze er niet in slagen op tijd om te schakelen.

Uit de inventarisatie van het LEI blijkt verder dat op dit moment 53 procent van de bedrijven de zeugen volledig in groepen houdt. Deze bedrijven bezitten 56 procent van de zeugen. Nog eens 23 procent van de bedrijven is gedeeltelijk klaar met groepshuisvesting. In totaal heeft 77 procent van de bedrijven de zeugen dus geheel of gedeeltelijk in groepen. Daarbij gaat het om 71 procent van de zeugenstapel.

De grote bedrijven zijn verder met de omschakeling dan de kleine bedrijven. 68 procent van de bedrijven met minstens 750 zeugen is al volledig om. Bij de bedrijven met tussen de 100 en 250 zeugen is nog maar 43 procent klaar met de omschakeling.

40 procent van de zeugen in groepshuisvesting is gehuisvest in groepen van meer dan veertig zeugen. Ruim 20 procent van de zeugen wordt gehouden in groepen van maximaal tien dieren. De meest voorkomende systemen zijn voerligboxen met uitloop en groepen met voerstations op beton. de bedrijven die nog om moeten schakelen kiezen voor het grootste deel voor voerligboxen met uitloop.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Die 90 % is van blijvers maar niet dat van de vele stoppers waar de 2013 eisen toch de doorslag heeft gegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.